Η απόφαση της Fed ευνόησε τη Ν.Υ.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:44

ΟΙ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ τιμές στη Wall Street περιόρισαν τις ζημίες τους και επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει τα επιτόκια κατά το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την εξασθενημένη οικονομία.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων το 2002 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Οι μετοχικές τιμές στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είχαν σημειώσει άνοδο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων. Αν και η απόφαση της Fed ήταν αναμενόμενη, οι επενδυτές περίμεναν μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 92,74 μονάδες, ποσοστό 1,07%, φθάνοντας στις 8.771,01 μονάδες. Ανοδο 17,82 μονάδων, ποσοστό 1,27%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.418,99 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα blue chips δέχθηκαν πιέσεις εν όψει της αναμενόμενης απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για μείωση των επιτοκίων χθες, αλλά και της σημερινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αν και οικονομολόγοι είναι λιγότερο βέβαιοι ότι η τελευταία θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Οι μετοχές του τομέα αυτοκινήτου επηρεάστηκαν επίσης από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW.

Η τεχνολογία

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Cisco, ενώ οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου κινήθηκαν πτωτικά υποκινούμενες από την πτώση της μετοχής της Credit Suisse, εν μέσω ανησυχιών ότι τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 14 Νοεμβρίου θα είναι κατώτερα των προσδοκιών.

Η μετοχή της BMW ήταν από τους μεγαλύτερους «χαμένους» της Ευρώπης, καθώς έχασε 9,2% της αξίας της, επηρεάζοντας και τις μετοχές άλλων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Renault και της Volkswagen, οι οποίες παρουσίασαν απώλειες 2,7% και 3,4% αντίστοιχα. Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός τομέας ανέμενε χθες τα αποτελέσματα της Cisco μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής εξοπλισμού Ιnternet θα ανακοινώσει ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα εξασθενημένη. Η μετοχή της σουηδικής Ericsson υποχώρησε 4,7%, της STMicroelectronics 1,3% και της Nokia 3,2%.

Τέλος, στο Τόκιο, οι μετοχικές τιμές έκλεισαν με οριακή άνοδο, με το δείκτη Nikkei να ενισχύεται κατά 0,18%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα