Η Fed μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2002 21:15
UPD:21:18

Η Επιτροπή Ανοικτών Αγορών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) ανακοίνωσε στις 21:15 (ώρα Ελλάδος) ότι τα επιτόκια του δολαρίου υποχωρούν κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Η διάθεση για μείωση των επιτοκίων, που ανακόπηκε φέτος έπειτα από 11 μειώσεις το 2001 αναζωπυρώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της Fed, για να δοθεί χείρα βοηθείας στην παραπαίουσα ανάκαμψη.

Σε έρευνα του Reuters, στις αρχές της εβδομάδας, μεταξύ 22 οικονομικών αναλυτών στη Wall Street, οι 21 προέβλεψαν μείωση επιτοκίων. Οι 15 απ' αυτούς εκτιμούσαν ότι η μείωση θα είναι κατά 25 μονάδες βάσης και οι έξι κατά 50 μονάδες.

Το αποτέλεσμα απεικονίζει δραματική στροφή από εκείνο που είχε προκύψει από ανάλογη έρευνα του Reuters στις 7 Οκτωβρίου. Τότε οι ερωτηθέντες οικονομολόγοι είχαν εκφράσει ανησυχίες σε μικρότερο αριθμό και μόλις έξι απ' αυτούς θεώρησαν ότι επίκειται μείωση των επιτοκίων το Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και στην προηγούμενη συνεδρίαση -στις 24 Σεπτεμβρίου- του νομισματικού συμβουλίου της Φέντεραλ Ριζέρβ, δύο μέλη ψήφισαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, αλλά τελικώς η νομισματική πολιτική παρέμεινε αμετάβλητη.

Οι αγορές εκτιμούν πως η κίνηση της Fed αναμένεται να οδηγήσει σε ενδεχόμενο κύμα από μειώσεις επιτοκίων στις βιομηχανικές χώρες του Ομίλου των 7 πλέον προηγμένων χωρών, ώστε να αποτρέψουν τη διολίσθηση των κυριότερων οικονομιών σε επίπεδα που θα πλησιάζουν την ύφεση, όπως αυτή εκδηλώθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Καθώς είναι διάχυτες οι ανησυχίες από την κλονισμένη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην απόφαση που θα λάβουν αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η ΕΚΤ θεωρείται ως η λιγότερο «επιρρεπής» στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με δεδομένη μάλιστα την αντιπαράθεσή της με κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το θέμα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας, πιστεύεται ότι θα υπάρξει μείωση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου», εκτιμά ο Πάντρεγκ Γκάρβεϊ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στην ING Barings, στο Αμστερνταμ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα