Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2002 07:02
UPD:07:08

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Sony Corp., μετά την ανακοίνωση της Cisco Systems Inc. ότι το δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται να μειωθούν οι πωλήσεις της για πρώτη φορά μέσα σε ένα έτος.

«Η βελτίωση των κεφαλαίων που αφορούν στις δαπάνες, δεν θα επιτευχθεί σύντομα και είναι δύσκολο να δει κανείς άνοδο και κέρδη στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας», ανέφερε ο Yasuo Taniguchi, ο οποίος διαχειρίζεται 822 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa Asset Management Co.

Ο δείκτης Nikkei έχανε 0,7% φθάνοντας στις 8.893,32 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, σημειώνοντας την πρώτη πτώση σε τέσσερις συνεδριάσεις. Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,5% φθάνοντας στις 879,29 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν περισσότερο από το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 1,3%, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Οι δείκτες στις Φιλιππίνες, τη Ν. Ζηλανδία και τη Μαλαισία σημείωναν κέρδη, τη στιγμή που μικρή διαφοροποίηση εμφάνιζαν οι δείκτες στην Κίνα, τη Ν. Κορέα και τη Σιγκαπούρη. Απώλειες σημείωνε ο δείκτης στο Χρηματιστήριο του Χογκ Κογκ. Απώλειες 0,2% εμφάνιζε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, λίγη ώρα πριν διακοπεί η συνεδρίαση λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, προχώρησε χθες στη μείωση του βασικού της επιτοκίου δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 1,25% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1961, σε μία προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας, μετά την αύξηση της ανεργίας και την υποχώρηση της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Ο δείκτης Standard & Poor 500 κέρδισε ποσοστό 0,9% φθάνοντας στις 923,76 μονάδες, τη στιγμή που ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) σημείωσε κέρδη 1,1%, φθάνοντας στις 8.771,01 μονάδες.

«Η απόφαση αυτή θα τονώσει την αγορά για λίγες ημέρες», ανέφερε ο Alex Chou, ο οποίος διαχειρίζεται 14 εκατ. δολ. σε μετοχές, με τη Transcend Securities Investment Trust Co. στην Ταϊπέϊ, συμπληρώνοντας : «Η μείωση των επιτοκίων θα ωθήσει το κοινό να προχωρήσει σε επενδύσεις αγοράζοντας μετοχές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα