Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 05:29
UPD:05:42

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο εν μέσω αύξησης της εμπιστοσύνης των μικρών αμερικανικών εταιρειών και την κλαδική έκθεση που έδειξε μία πτώση στις προμήθειες αργού, τονώνοντας την αισιοδοξία για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση του δείκτη αισιοδοξίας από τη National Federation of Independent Business, ο οποίος ισχυροποιήθηκε στο 92,2 τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008. Το American Petroleum Institute (ΑΡΙ) είπε ότι τα αποθέματα του αργού μειώθηκαν 4,54 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο 48 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας τα 72,47 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:09 π.μ. στο Σύδνεϋ. Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 55 σεντς, ποσοστό 0,8%, κλείνοντας στα 71,99 δολ. το βαρέλι.

Ανοδικά κινήθηκε χθες το πετρέλαιο μετά το σχόλιο του διοικητή της Federal Reserve των ΗΠΑ, Ben S. Bernanke, ότι η βελτίωση στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο έχει «συγκρατημένο ρυθμό». Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 Index ισχυροποιήθηκε 1,1% μετά τις μεγαλύτερες απώλειες διημέρου από τον Μάρτιο του 2009.

Χθες το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2010 στα 78,75 δολ. το βαρέλι από τα 82,18 δολ. το βαρέλι. Παράλληλα το υπουργείο αναθεώρησε προς τα κάτω και την προοπτική της φετινής κατανάλωσης πετρελαίου στα 85,51 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 85,55 εκατ. τον μήνα που πέρασε.

Χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέϊτ, Αχμαντ Αλ-Σαμπάχ, είπε ότι οι τιμές κατά πάσα πιθανότητα θα κυμανθούν στα 70 δολ. για το υπόλοιπο 2010 και πως θεωρεί τα επίπεδα αυτά «αποδεκτά», μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο του Κουβέϊτ. Η χώρα είναι η τρίτη σε μέγεθος χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, μετά την Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Σήμερα ο ΟΠΕΚ – σύμφωνα με το πρόγραμμα – θα δώσει στη δημοσιότητα τη μηνιαία του έκθεση και η International Energy Agency (IEA) με έδρα το Παρίσι, θα ανακοινώσει τη δική της αύριο.

Χθες το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο 18 σεντς, ποσοστό 0,3%, κλείνοντας στα 72,30 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα