Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 05:10
UPD:05:28

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές για τρίτη φορά σε τέσσερις ημέρες καθώς το ισχυρό γιέν οδήγησε χαμηλότερα τις μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες, ότι η κρίση του χρέους στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί, μετά την προειδοποίηση της Fitch Ratings για την ανάγκη ταχύτερης αντιμετώπισης των δημοσιονομικών της.

Οι μετοχές της Nissan Motor Co., της αυτοκινητοβιομηχανίας που πραγματοποιεί περίπου το 75% των εσόδων της εκτός Ιαπωνίας, σημείωσαν απώλειες 2,7% στο Τόκιο. Απώλειες 1,5% σημείωσαν οι μετοχές της Canon Inc., της ιαπωνικής κατασκευάστριας ηλεκτρονικών. Οι μετοχές της Nintendo Co., της κατασκευάστριας ηλεκτρονικών παιχνιδιών που πραγματοποιεί το 85% των πωλήσεών της εκτός Ιαπωνίας, σημείωσαν απώλειες 3,6%. Οι μετοχές της Newcrest Mining Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού της Αυστραλίας, σημείωσαν άνοδο 1,3% στο Σύδνεϋ καθώς η στροφή των επενδυτών προς το πολύτιμο μέταλλο για ασφάλεια ώθησε χθες την τιμή του σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε απώλειες 0,2% φθάνοντας στις 110,06 μονάδες στις 10:42 π.μ. στο Τόκιο με περίπου τις ίδιες μετοχές που σημείωναν απώλειες να σημειώνουν πτώση. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 15% από τα υψηλότερα επίπεδα έτους στα οποία αναρριχήθηκε 15% εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση του χρέους μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Η πτώση μείωση τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που απαρτίζουν των περιφερειακό δείκτη 14,1 φορές των εκτιμώμενων κερδών κατά μέσον όρο, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,9% παρά την κυβερνητική ανακοίνωση στη χώρα για τις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού που αυξήθηκαν τον Απρίλιο περισσότερο των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 0,2% πριν από τα στοιχεία για τις εγκρίσεις δανείων για την αγορά κατοικιών στη χώρα τον Απρίλιο, οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών μειώθηκαν. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 1,1% καθώς το ράλι στην αγορά των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ώθησε υψηλότερα τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών και των μεταλλουργιών, σκιάζοντας τελικά τις απώλειες των εταιρειών με ημιαγωγούς.

Το γιέν σημείωσε άνοδο έως τα 108,90 ανά ευρώ σήμερα από 109,86 χθες στις 3 μ.μ. κατά τη λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Εναντι του δολαρίου το ιαπωνικό νόμισμα ανατιμήθηκε έως τα 91,24 από 91,77. Το ισχυρό γιέν περιορίζει την αξία των κερδών που πραγματοποιούν οι εξαγωγικές εταιρείες της Ιαπωνίας στο εξωτερικό, όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.

Χθες η Fitch Ratings είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό αντιμετώπισης των δημοσιονομικών της προβλημάτων ώστε να προστατεύσει την υψηλή βαθμίδα της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε στα 1.254,50 δολ. η ουγγιά χθες στη Νέα Υόρκη, υπερβαίνοντας το προηγούμενο υψηλό επίπεδο των 1.249,70 δολ. η ουγγιά, στο οποίο αναρριχήθηκε στις 14 Μαΐου, καθώς η ζήτηση για το μέταλλο αυξήθηκε μεταξύ των επενδυτών που επιδιώκουν την ασφάλεια του μετάλλου εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Το πολύτιμο μέταλλο για άμεση παράδοση υποχώρησε 0,1% σήμερα φθάνοντας στα 1.235,30 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα