Προς τα υψηλότερα τεσσάρων ετών το δολάριο

Εναντι του ευρώ
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 05:43
UPD:06:00

Ανοδικά προς τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ θα επαναλάβουν ότι η οικονομική ανάκαμψη αποκτά ταχύτητα.

Το ευρώ υποχώρησε μετά τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που συνεδριάζει αύριο, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το επόμενο έτος στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Ο διοικητής της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, θα μιλήσει σήμερα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, μετά τη δήλωσή του στις 7 Ιουνίου ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια πριν την επιστροφή της χώρας στην πλήρη απασχόληση. Το γιέν σημείωσε άνοδο έναντι των 11 από τα πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα του κόσμου καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, τονώνοντας τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στο 1,1947 ανά ευρώ στις 11:16 π.μ. στο Τόκιο από 1,1973 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε έως το 1,1877 ανά ευρώ στις 7 Ιουνίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2006. Το δολάριο αγοράστηκε στα 91,38 γιέν από 91,46. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 109,16 ανά ευρώ από 109,51 χθες, όταν υποχώρησε 0,5%.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve του Κάνσας, Thomas Hoenig είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «συγκρατημένη, σταθερή» ανάκαμψη και η Fed μπορεί να αρχίσει να ομαλοποιεί την πολιτική της, με τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Τα επιτόκια της Fed κυμαίνονται μεταξύ μηδέν έως 0,25% από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο Hoenig, μιλώντας χθες στο Κάνσας Σίτι, επανέλαβε ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν στο 1% στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πτωτικά κινήθηκε η λίρα στερλίνα έναντι των κυριότερων νομισμάτων μετά την προειδοποίηση της Fitch Ratings για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Βρετανίας. Η βρετανική λίρα υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στο 1,4438 δολ. και κατά 0,3% έναντι του γιέν φθάνοντας στα 131,95 γιέν.

Τέλος στις απώλειες δύο ημερών έθεσε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας εν μέσω προσδοκιών ότι ο διοικητής της νεοζηλανδέζικης κεντρικής τράπεζας, Alan Bollard θα αυξήσει αύριο το βασικό επιτόκιο δανεισμού από τα επίπεδα ρεκόρ του 2,5%. Το νόμισμα της χώρας διαπραγματεύθηκε στο 1,2380 ανά δολάριο Αυστραλίας από 1,2405 που ήταν χθες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα