Προς τα υψηλότερα τεσσάρων εβδομάδων το αργό

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010 05:39
UPD:10:39

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την ισχυροποίηση των μετοχών καθώς εκθέσεις στην Κίνα, την Αυστραλία και την Ιαπωνία έδειξε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη αποκτά δυναμική.

Το πετρέλαιο όδευε για τέταρτη εβδομαδιαία άνοδο μετά την αύξηση των κινεζικών εξαγωγών, τη μεγαλύτερη σε έξι χρόνια, την ταχύτερη αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και την άνοδο του Dow Jones Industrial Average (DJIA) στις ΗΠΑ σε ποσοστό 2,8%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών σήμερα η Κίνα θα ανακοινώσει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο 3 σεντς φθάνοντας στα 75,51 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:39 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν 1,10 δολ., ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 75,48 δολ. το βαρέλι. Το προηγούμενο έτος το καύσιμο ισχυροποιήθηκε σε ποσοστό περίπου 4%.

Ο DJIA σημείωσε άνοδο χθες άνοδο 273,35 μονάδων φθάνοντας στις 10.172,60 μονάδες στη Νέα Υόρκη και ο Standard & Poor’s 500 Index ισχυροποιήθηκε 3% φθάνοντας στις 1.086,84 μονάδες. Ανοδο σημείωσε το ευρώ εν μέσω εικασιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι απίθανο να βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Κίνας προβλέπεται να ανακοινώσει αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή τον Μάϊο, τη μεγαλύτερη σε 19 μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν 48,5% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο, πολύ περισσότερων των προβλέψεων.

Τα στοιχεία από τα τελωνεία της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, έδειξαν ότι οι εισαγωγές πετρελαίου ήταν υψηλότερες κατά 4,4% τον μήνα που πέρασε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 17,84 εκατ. μετρικούς τόνους, περίπου 4,36 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε ετησίως με ρυθμό 5% το πρώτο τρίμηνο, ταχύτερα από την ανάπτυξη του 4,9% που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Οι εργοδότες στην Αυστραλία έκανες περισσότερες προσλήψεις τον Μάϊο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, 29.900 περισσότερες προσλήψεις σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η International Energy Agency (ΙΕΑ) αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου το 2010 κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, ποσοστό 2%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 86,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Οι προμήθειες πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,83 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 361,4 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουνίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.

Ο ΟΠΕΚ που παράγει περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίας θα αυξήσει αυτόν τον μήνα τις εξαγωγές καθώς τα διϋλιστήρια αύξησαν τους δείκτες λειτουργίας τους για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση το καλοκαίρι για καύσιμα. Ο Οργανισμός εξαιρουμένου του Εκουαδόρ και της Αγκόλας θα εξάγει 23,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις τέσσερις εβδομάδες που λήγουν στις 26 Ιουνίου, 0,4% υψηλότερα σε σύγκριση με τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 29 Μαΐου.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο 3 σεντς φθάνοντας στα 75,32 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 10:22 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν 1,2 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 75,29 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα