Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010 05:24
UPD:05:37

Ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές καθώς μεγάλωσε η όρεξη των επενδυτών για πιο επικίνδυνες τοποθετήσεις εν μέσω εικασιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι μετοχές της Canon Inc., που εισπράττει το 31% των πωλήσεών της από την Ευρώπη, αναρριχήθηκαν στο Τόκιο 2,7%, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη φέτος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., που θεωρεί την Ευρώπη τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της, αναρριχήθηκαν επίσης σε ποσοστό 2,7% στη Σεούλ. Ανοδο 2,1% σημείωσαν οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο μετά την χθεσινή ισχυροποίηση των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,3% φθάνοντας στις 112,45 μονάδες στις 10:45 π.μ. στο Τόκιο περιορίζοντας τις απώλειες αυτής της εβδομάδας στο 0,9%. Ο περιφερειακός δείκτης έχει σημειώσει απώλειες 13% από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε στις 15 Απριλίου εν μέσω ανησυχιών ότι τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη και τα μέτρα στην Κίνα για τον περιορισμό των τιμών ακινήτων, θα βλάψουν την παγκόσια ανάπτυξη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 2,3% ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε 1,2%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ισχυροποιήθηκε 1,5%. Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο 0,8%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index αναρριχήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 3% καθώς οι ανακοινώσεις από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία τόνωσαν την αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η Χθες η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης για φέτος και υποβάθμισε την ανάπτυξη για το 2011. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης γύρω στο 0,8%. Το 2011 η οικονομία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 1,2%, χαμηλότερο της προηγούμενης πρόβλεψης γύρω στο 1,5%, εξ αιτίας τη χαμηλής εσωτερικής ζήτησης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη ωθεί τον MSCI Asia Pacific Index σε πορεία προς τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 4 Ιουνίου. Χθες κυβερνητικές εκθέσεις έδειξαν ότι οι εργοδότες στην Αυστραλία προσέλαβαν περισσότερους ανθρώπους τον Μάϊο έναντι των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, ενώ η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ταχύτερο των προβλέψεων ρυθμό το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σήμερα η Κίνα θα ανακοινώσει αύξησης των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα