ΟΗΕ: Παραμένει η απειλή της πειρατείας

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010 18:08

Η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την προάσπιση της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία προήδρευσε η χώρα μας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης ανέφερε σε παρέμβασή του ότι η πειρατεία στις ακτές της Σομαλίας εξακολουθεί να συνιστά σοβαρή απειλή για τη διεθνή ναυτιλία.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το φαινόμενο της πειρατείας δεν μπορεί να εξαλειφθεί σύντομα, όσο δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της Σομαλίας.

Έκανε ωστόσο λόγο για μείωση των κρουσμάτων πειρατείας που καταγράφηκαν στον Κόλπο του ¶ντεν, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2010, «ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των ναυτικών δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή», ενώ επεσήμανε τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει από την μετατόπιση των επιχειρήσεων των πειρατών προς το δυτικό Ινδικό Ωκεανό.

Ο κ. Μητσιάλης εστίασε στην υιοθέτηση επιπλέον μέσων για την αντιμετώπιση της πειρατείας, όπως η παρακολούθηση των θαλάσσιων οδών από αέρος ή η εφαρμογή από τα εμπορικά πλοία των μέτρων αυτοπροστασίας συμφώνως με τον Οδηγό Βέλτιστων Πρακτικών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο προεδρεύων της Ομάδας Επαφής, πρέσβης Φραγκίσκος Βέρρος έδωσε έμφαση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας, ενώ αναφέρθηκε και στα νομικά προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με τη σύλληψη, κράτηση και προσαγωγή σε δίκη των συλληφθέντων για πειρατεία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα