Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με στόχο την έξοδο από την κρίση εξέφρασε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Εαρινής Συνάντησης του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών στη Βιέννη.
Διέψευσε δε κατηγορηματικά για μια ακόμη φορά τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή και εξόδου από την ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για ανοησίες και επικίνδυνες πρακτικές που υπονομεύουν τις προσπάθειες για την προώθηση των αλλαγών στη χώρα μας.
«Ζητάμε τον αναγκαίο σεβασμό και ηρεμία ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πολίτες μας να μην τρομοκρατούνται κάθε μέρα με φήμες για απώλεια των χρημάτων τους, για επιστροφή στη δραχμή και για έξοδο από την ευρωζώνη», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «θεωρίες για πτώχευση, ''κουρέματα'' και έξοδο από την ευρωζώνη δείχνουν σημαντική έλλειψη ιστορικής προοπτικής και κατανόησης των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας».
Επανέλαβε δε πως δεν τον ενδιαφέρει αν αυτή θα είναι η μοναδική του πρωθυπουργική θητεία: «έκανα ό,τι πίστευα πως ήταν αναγκαίο για να σώσω την Ελλάδα από την καταστροφή και θα κάνω ό,τι χρειαστεί για πάει η χώρα μου μπροστά και να βγει από την κρίση».
«Ποιος ξέρει, ίσως η Ελλάδα να ηγηθεί μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ατζέντας μεταρρυθμίσεων, ούσα η πρώτη (που μπήκε σε αυτές λόγω της κρίσης) και ούσα η πρώτη που θα εξέλθει (από την κρίση)» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση, όπως είπε, που κληρονόμησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως έλαβε εντολή πριν 8 μήνες για μεγάλες αλλαγές και ήδη έχει προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο.
«Το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και το κάναμε με σκληρά μέτρα με επείγοντα χαρακτήρα, ενώ από την άλλη εργασθήκαμε μαζί με τους εταίρους μας για τη δημιουργία του πακέτου στήριξης», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου
Σε ό,τι αφορά το πακέτο στήριξης εξήγησε ότι «τα χρήματα αυτά είναι δάνεια που πρέπει να επιστραφούν, είναι ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας και όχι επιστροφής σε αρνητικές πρακτικές, όσο κι αν η κρίση είναι επώδυνη, εγώ βλέπω μια ευκαιρία να εξέλθουμε ισχυρότεροι με μια κοινωνία και οικονομία βιώσιμη».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε πως «τώρα πρέπει να εργασθούμε για ένα μόνιμο ταμείο στήριξης, για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα χρηματοδοτείται αναλογικά από τα μέλη της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, απαιτείται επίσης ένα πιο διαφανές και αποτελεσματικό οικονομικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και η επανεξέταση μιας σειράς μέχρι τώρα οικονομικών εργαλείων.
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει μαζί με την Γερμανίδα Καγκελάριο ¶γκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Γιούνκερ.
Δήλωσε, τέλος, ότι μετά και από συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμπα, η ρύθμιση των διεθνών αγορών πρέπει να είναι στην ατζέντα του επόμενου G-20.
«Στόχος ο πλήρης αναπροσανατολισμός της οικονομίας»
Αναφερόμενος στις πολιτικές της κυβέρνησης, επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι μέσα στους στόχους του προγράμματος που έθεσε και σκοπεύει να παραμείνει σε αυτούς, ενώ τόνισε πως στόχος του είναι ο πλήρης αναπροσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας.
«Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες»
Για τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι είναι ισχυρές και παίζουν ισχυρό ρόλο στις γειτονικές μας οικονομίες καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημά τους είναι το εσωτερικό χρέος μας.
«ΓιΆ αυτό το πακέτο ΕΕ-ΔΝΤ προβλέπει ένα πακέτο στήριξης 10 δισ., ένα δίχτυ ασφαλείας γιΆ αυτές αν χρειαστεί» πρόσθεσε.
«Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα»
Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα έχει δεχθεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, φέροντας ως παράδειγμα χώρες όπως το Κατάρ, το Αμπού Ντάμπι, την Λιβύη, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ρωσία και την Ιταλία που έχουν δείξει ενδιαφέρον, αλλά και έχουν υπογράψει στρατηγικής σημασίας αποφάσεις στην ενέργεια.
«Θα αποπληρώσουμε τα δάνειά μας»
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως τιμούμε τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει και θα αποπληρώσουμε τα δάνειά μας όλα στο ακέραιο.
¶κερμαν: H Ελλάδα θα τα καταφέρει
Τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει γιατί έχει αποφασισμένο πρωθυπουργό εξέφρασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρόεδρος της Deutsche Bank Ζόζεφ ¶κερμαν κλείνοντας τις εργασίες της εαρινής συνάντησης του Ινστιτούτου.
Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ