ΕΚΤ: Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010 13:56
UPD:20:34

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, παρά την επώδυνη ύφεση, έχει δρομολογηθεί σωστά.

A- A A+

Αισιόδοξοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εκτιμώντας ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία έχουν βελτιωθεί και πως τα μέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του Institute of International Finance στη Βιέννη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, παρά την επώδυνη ύφεση, έχει δρομολογηθεί σωστά.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε ακόμα, ότι οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως το πακέτο βοηθείας της ΕΕ για τη στήριξη του ευρώ και πρόσθεσε, ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη αν και είναι περίπλοκη δεν είναι αναποτελεσματική, φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι κανένα πρόγραμμα διάσωσης δεν απερρίφθη από κάποιο Κοινοβούλιο.

Σε ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ ¶κερμαν τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ρυθμιστικών κανόνων, προειδοποιώντας ωστόσο πως αυτό δεν πρέπει να γίνει πολύ σύντομα για να μην διακινδυνεύσει η ασταθής ακόμη οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την εφημερίδα Κλάϊνε Τσάϊτουνγκ.

Ο κ. ¶κερμαν ανέφερε ακόμη, πάντα σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, πως οι ρυθμιστικοί κανόνες θα αποφέρουν και θετικά αποτελέσματα, γι' αυτό και οι τράπεζες θα συνεργαστούν στον τομέα αυτό και τόνισε, ότι δυο χρόνια μετά την κρίση οι τράπεζες σήμερα, μέσω της βελτίωσης της κεφαλαίου τους, απολαμβάνουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Στο αποψινό δείπνο του συνεδρίου αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μαζί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είναι οι μόνοι αρχηγοί κρατών που παρευρίσκονται στο συνέδριο.

Εν τω μεταξύ, στην εκτίμηση ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα έχουν βελτιώσει τις προοπτικές για τη χώρα προέβη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γερτρούδη Τούμπελ-Γκούγκερελ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Βαρσοβία, η αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε ότι «η Ελλάδα προχωρά στη σωστή κατεύθυνση και όλα τα μέτρα (που ελήφθησαν από την Αθήνα) έχουν βελτιώσει τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία».

Αναφερόμενη εξάλλου στην οικονομία της ευρωζώνης, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει «διπλή» ύφεση. «Οι προοπτικές για την ανάπτυξη δείχνουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, αλλά η ανάκαμψη δεν είναι ακόμη πολύ ισχυρή», ανέφερε.

Προκαταρκτική εξέταση για τα περί πτώχευσης

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, περί πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράϊκου.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν, από ποιούς και για ποιο λόγο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει πταισματοδίκης, ο οποίος έχει εντολή να της δώσει μορφή κατ' επείγοντος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς