Ε.Ε.: Σε σενάρια ύφεσης, πιέσεων προς ομόλογα τα «τεστ αντοχής»

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010 15:09

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβάλλει σε «τεστ αντοχής» (stress test) τις 25 μεγαλύτερες τράπεζές της υπό το σενάριο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της άσκησης πιέσεων στα κρατικά ομόλογα, δήλωσε σήμερα στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος από την ευρωζώνη.

Όπως αποκάλυψε, τα τεστ θα διεξαχθούν από τις εθνικές εποπτικές αρχές υπό τη διεύθυνση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) και σε ένα δεύτερο στάδιο θα επεκταθούν και σε άλλες τράπεζες.

«Η CEBS το κάνει αυτό αρκετό καιρό τώρα. Πρόκειται για συμφωνηθέντα κριτήρια με μακροοικονομικό σενάριο πιέσεων που συμφωνήθηκαν με την ΕΚΤ, εξομοιώνοντας αρχικά μια επιβράδυνση της ανάπτυξης… και επίσης εξομοιώνοντας τις πιέσεις σε κρατικές συμμετοχές», ανέφερε η ανωτέρω πηγή.

«Τώρα δουλεύουν στη δεύτερη φάση, η οποία θα επεκτείνει τα αποτελέσματα και σε άλλες τράπεζες πέραν των 25 μεγαλύτερων», πρόσθεσε.

Η Ε.Ε. διεξήγαγε πέρυσι ένα συνολικό stress test σε 22 πιστωτικά της ιδρύματα, τα οποία αναλογούσαν στο 60% των τραπεζικών παγίων στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη ένα σενάριο που προέβλεπε βαθιά ύφεση το 2009 και το 2010.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά του, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ως σύνολο ήταν ισχυρό και μπορούσε να αντέξει σε μια πολύ χειρότερη οικονομική επιβράδυνση από εκείνη που είχε σημειωθεί.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα