Επιφυλακτικοί για το μέλλον οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010 15:02

Αβέβαιο προμηνύεται το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με 200 περίπου διαχειριστές χαρτοφυλακίου που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση.

Αβέβαιο προμηνύεται το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με 200 περίπου διαχειριστές χαρτοφυλακίου που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της America-Merrill Lynch σχετικά με καίρια ζητήματα της οικονομικής επικαιρότητας.

Ο χρυσός είναι πολύ ακριβός. Το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο χρυσός είναι υπερτιμημένος, καθώς ανατιμήθηκε κατά 13% τον Μάιο. Αυτό που πιστεύουν οι διαχειριστές είναι ότι ο χρυσός είναι πολύ ακριβός σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2009.

Η πτωτική πορεία του ευρώ θα ανακοπεί. Σε ποσοστό 14%, οι διαχειριστές πιστεύουν ότι το ενιαίο νόμισμα εξακολουθεί να είναι υπερτιμημένο, παρότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το 45% που υποστήριζαν το ίδιο στη δημοσκόπηση Μαΐου.

Η BP ευνόησε τις φαρμακευτικές. Το καθαρό ποσοστό των διαχειριστών που διατηρούν αυξημένη θέση στις μετοχές ενεργειακών εταιρειών έχει μειωθεί στο 7% τον Ιούνιο από 37% τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαρροής από την πετρελαιοκηλίδα της BP στον Κόλπο του Μεξικού. Οι επενδυτές έχουν στραφεί σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση, όπως τηλεπικοινωνίες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και φαρμακευτικές.

Η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται. Το 27% των επενδυτών συμφωνεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα ελαττωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Η προοπτική αυτή είναι και θετική και αρνητική, δεδομένου ότι οι επενδυτές από τη μία ελπίζουν ότι η Κίνα θα βγάλει τον πλανήτη από την ύφεση και από την άλλη φοβούνται μήπως υπερθερμανθεί η οικονομία της.

Σε γενικές γραμμές, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου που έλαβαν μέρος στην έρευνα της America-Merrill Lynch εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο, δεν εγκαταλείπουν εντελώς τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα