Γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη ή στα 60 έτη με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης προβλέπει, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες, ενώ από 1/1/2013 η συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα θα γίνεται στο 65ο έτος.
Αναλυτικότερα, ορίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο ή το 60ό αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης και καταργείται η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κ.λπ., όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος.
Δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι επτά έτη (χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης - λοχείας κ.λπ.).
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ, η οποία αντιπροσωπεύει το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το Δημόσιο.
Για τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται ποσοστό αναπλήρωσης 64%, ενώ προστίθεται και η επικουρική σύνταξη.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων για συντάξιμες αποδοχές έως τα 1.500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά υπολογίζονται στο 7%.
Παράλληλα, η 13η και 14η σύνταξη στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αντικαθίσταται με επίδομα 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.
Για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα καθορίζεται από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Επιπλέον, μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.
Επιπλέον, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ενιαίο σύστημα παροχών υγείας όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη.
Ορίζεται επίσης εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης του 3% για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, η οποία αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% για συντάξεις που ξεπερνούν τα 3.500 ευρώ.
Θεσπίζεται δε ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Λοβέρδος, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την μεθεπόμενη Τρίτη, ενώ έκανε λόγο για αλλαγές απολύτως αναγκαίες για την πατρίδα και τους ασφαλισμένους.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης οι διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Μεταξύ των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους στο 5%.
Επιπλέον, η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών.
Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ για τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος οι πόροι είναι διασφαλισμένοι.
Ελεγκτικό Συμβούλιο: Αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο ορισμένες διατάξεις του ν/σχ για το ασφαλιστικό, μεταξύ αυτών οι διατάξεις που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.
Κρίθηκε επίσης αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης.
Αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.
Τέλος, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος.
Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ