Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό ν/σ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 15:20
UPD:18:31

A- A A+

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αμέσως μετά την έγκριση που έλαβε από το υπουργικό συμβούλιο. Θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και τη μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

«Είναι το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εξασφάλιση του δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ» δήλωσε στους δημοσιογράφους υπουργός της κυβέρνησης, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα πρόκειται για ένα τελείως καινούργιο σύστημα. Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα πιστεύω πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του εστίασε στην αναγκαιότητα αλλαγών τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στα εργασιακά.

«Σήμερα παίρνουμε μια σημαντική απόφαση για το ασφαλιστικό και για τα εργασιακά, ώστε να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας, εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο, στο άτομο με αναπηρία, σε κάθε Έλληνα πολίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να γίνουν τομές στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι, όπως ανέφερε, δεν είναι βιώσιμο.

Μάλιστα προανήγγειλε επώδυνες αλλαγές για ορισμένους: «Πολλές απ΅ αυτές τις τομές πρέπει να γίνουν τώρα, με πιο γρήγορο τρόπο, κάτι που βεβαίως σημαίνει και πιο δύσκολες ή πιο επώδυνες αποφάσεις για κάποια κοινωνικά στρώματα, αλλά σίγουρα με στόχο να εγγυόμαστε τη βιωσιμότητα του συστήματος».

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως «μέσα στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων, θα κάνουμε καθετί και εγώ και η κυβέρνηση για την αναπλήρωση και την βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα καλυτερεύει και η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία».

Αναφερόμενος στα εργασιακά, τόνισε πως εάν υπάρξουν - μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου- διευθετήσεις στις οποίες συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι, αυτές θα υιοθετηθούν στο σχετικό νομοσχέδιο.

Γνωστοποίησε μάλιστα πως δοθεί ένα περιθώριο χρόνου ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεννοηθούν.

Επιπλέον, προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών τους επόμενους μήνες για την ουσιαστική οργάνωση του προνοιακού συστήματος, που θα συμπεριλαμβάνει όλους όσους έχουν ανάγκη προνοιακής στήριξης.

Στην αρχή της εισήγησής του ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια.

KKE: Βαριά ταφόπλακα σε κατακτήσεις

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά εξαπολύει το ΚΚΕ, κατηγορώντας την πως «με θράσος και κυνικότητα βάζει βαριά ταφόπλακα σε κατακτήσεις που αφορούν στα όρια συνταξιοδότησης, στις συντάξεις, στις παροχές για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων μάτωσαν για να υπάρξουν».

«Θίγει όλους τους εργαζόμενους αλλά κυριολεκτικά ρίχνει στον Καιάδα τους νέους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες γυναίκες. Σφαγιάζει τους κάτω των 60 ετών», προσθέτει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Καλεί δε τους εργαζόμενους, τους νέους και τους αυτοαπασχολούμενους να αναλάβουν την ευθύνη τους.

«Έχουν χρέος να σηκώσουν το κεφάλι, να πάρουν τη θέση τους στον οργανωμένο ταξικό αγώνα για να εμποδίσουμε αυτό το μεγάλο έγκλημα σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Ο οργανωμένος αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά των επιλογών κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας θα είναι δύσκολος και σκληρός αλλά είναι μονόδρομος για να κατακτήσει ο λαός τα σύγχρονα δικαιώματά του στην εργασία, στην Ασφάλιση, συνολικά στη ζωή», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατεδάφιση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων

Διάβημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Στρατούλης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να κατεδαφίσει ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν εδώ κι έναν αιώνα» και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην απεργία της Τρίτης.

«Το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι "αμαρτάνει για τη σωτηρία της πατρίδας" είναι παραμύθι που δεν το πιστεύουν πλέον ούτε τα μικρά παιδιά», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Στρατούλης συμπλήρωσε ότι «την πατρίδα δεν τη σώζεις όταν στέλνεις τους ασφαλισμένους της στον καιάδα και τους νέους της σε εργασιακό καθεστώς δουλείας».

Ελεγκτικό Συμβούλιο: Αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο ορισμένες διατάξεις του ν/σχ για το ασφαλιστικό, μεταξύ αυτών οι διατάξεις που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.

Κρίθηκε επίσης αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης.

Αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.

Τέλος, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος.

Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή