G20: «Όχι» στην επιβολή παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010 19:01
UPD:28/06/2010 00:18

Οι ηγέτες των χωρών του G20 συμφώνησαν να επιτρέψουν στις χώρες μέλη που το επιθυμούν να επιβάλλουν φόρους στις τράπεζές τους, χωρίς, ωστόσο, να καταλήξουν στην επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Υπέρ της φορολόγησης των τραπεζών τάσσονται τόσο οι ευρωπαϊκες χώρες όσο και οι ΗΠΑ, προκειμένου οι τράπεζές τους να πληρώσουν για τα μεγάλα πακέτα στήριξης που τους προσφέρθηκαν στη διάρκεια της κρίσης.

Αντίθετα, ο Καναδάς, αλλά και άλλες αναδυόμενες χώρες, ο τραπεζικός τομέας των οποίων επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση, αντιτίθενται στα αιτήματα για την επιβολή ενός φόρου σε όλες τις χώρες του G20, καθώς φοβούνται ότι θα βλάψει την οικονομία τους.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι χώρες μέλη του G20 αναμένεται να δεσμευθούν στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων στο μισό μέχρι το 2013.

«Θα αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση (...) Για να είμαι ειλικρινής είναι περισσότερο απ' ότι περίμενα, επειδή είναι συγκεκριμένο και έγινε αποδεκτό από όλες τις βιομηχανικές χώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι μία επιτυχία», ανέφερε η κ. Μέρκελ σε δηλώσεις της στο περιθώριο της συνόδου.

Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της συνόδου του G20 οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ διαφώνησαν για το αν 8α πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων ή να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Σύμφωνα όμως με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο χθεσινό δείπνο οι ηγέτες των χωρών του G20 δέχθηκαν τη συμβιβαστική πρόταση του Καναδά η οποία περιλαμβάνει το στόχο της μείωσης των ελλειμμάτων στο μισό ως το 2013.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, το οποίο επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο, η ομάδα του G20 θα ζητήσει από τις αναδυόμενες χώρες με πλεόνασμα να αυξήσουν την ευελιξία της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα