Συρρίκνωση 4% πριν την ανάκαμψη «βλέπει» ο Π. Τόμσεν

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010 18:51

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4%, πριν η χώρα αρχίσει να αναπτύσσεται από το 2012, «βλέπει» ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Τόμσεν χαρακτηρίζει φιλόδοξο και αξιόπιστο το πρόγραμμα της κυβέρνησης και εκτιμά ότι με την αποτελεσματική του εφαρμογή η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε τρία χρόνια από σήμερα.

Ερωτηθείς σχετικά, αρνείται ότι το ΔΝΤ ζήτησε από την κυβέρνηση να επιβάλει περικοπές 50% στις αποζημιώσεις των απολύσεων, ενώ σημειώνει ότι το Ταμείο στηρίζει σθεναρά τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους των προσλήψεων και των απολύσεων, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Εκτίμησε μάλιστα ότι «οι προκαταρκτικές προτάσεις για εργασιακές μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Χαρακτηρίζει επίσης δύσκολη την ανάληψη των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας, όμως, ότι «δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε τα μέτρα άδικα».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, δηλώνει ότι «μια επιβεβλημένη ή ακούσια επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, γιατί θα περιελάμβανε τεράστιο κόστος. Αντ΄ αυτού, η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει αξιοπιστία και πεποίθηση και να επιστρέψει στον ομαλό δρόμο της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης- και αυτό θα ωφελήσει την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα