Στη Βουλή η «μάχη» του Ασφαλιστικού

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 01:10
UPD:18:39

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η σφοδρή αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου θα γίνει την Πέμπτη, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων των συνδικάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εν τω μεταξύ, γνωστοποιήθηκε χθες το βράδυ η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις, περιορισμένης ωστόσο έκτασης και βαρύτητας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1839487 .

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση σημειώνεται ότι δεν κωλύεται ο κοινός νομοθέτης καταρχήν να μεταβάλλει στο μέλλον το σύστημα συνταξιοδότησης κατηγοριών ασφαλισμένων, ιδίως το ύψος των ασφαλιστικών παροχών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος, ενόψει των εκάστοτε βιοτικών αναγκών που επικρατούν και των οικονομικών δυνατοτήτων των ασφαλιστικών οργανισμών.

Σε ό,τι αφορά την ένσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συγχωνεύσεις φορέων κοινωνικής ασφάλισης, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αναφέρει πως έχει κριθεί ότι δεν αντίκειται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος η κατάργηση υγιούς και αυτοδιοικούμενου ειδικού ασφαλιστικού οργανισμού και η σύσταση νέου οργανισμού που δεν διοικείται από εκπροσώπους των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αλλά από εκπροσώπους του κράτους, ούτε η ενιαία αντιμετώπιση ασφαλισμένων και συνταξιούχων που τελούσαν υπό διαφορετικές συνθήκες, μετά την ενοποίηση ταμείων εύρωστων με ταμεία μη βιώσιμα.

Παράλληλα, συμφωνεί με το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο απλής νομοθετικής εξουσιοδότησης -δηλαδή υπουργικής απόφασης- αλλά απαιτείται ειδικός νόμος.

Σχετικά με τα Επικουρικά Ταμεία και τη διάταξη που ορίζει ότι το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμά τους, αναφέρεται ότι το κράτος εκτός από την υποχρέωση άσκησης του ελέγχου νομιμότητας των πράξεών τους, είναι υποχρεωμένο να καλύπτει και τα ελλείμματά τους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Για το ζήτημα, τέλος, των χαμηλότερων αποδοχών των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας το Επιστημονικό Συμβούλιο εστιάζει «στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η αμοιβή των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργαζόμενων θα είναι επιτρεπτό να είναι χαμηλότερη της νόμιμης, καθώς η απασχόλησή τους επί μακρόν, υπό τους ανωτέρω όρους εργασίας, είναι πιθανόν να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ η ΝΔ έχει εξαγγείλει ότι θα θέσει θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

Επιστολή ΓΣΕΕ στον Ανδρ. Λοβέρδο

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ, με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, ζητεί να ισχύσουν οι προϋπάρχοντες όροι συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους πριν την 1.1.1983 και για «τις πλέον επισφαλείς και κατά τεκμήριο τις πλέον χαμηλά αμειβόμενες εργασίες του Ιδιωτικού Τομέα στο ΙΚΑ», όπως αναφέρει.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Είναι γνωστές και δεδομένες οι απόψεις και οι θέσεις της ΓΣΕΕ αναφορικά με το Ν/Σ του Υπουργείου σας για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σε κάθε περίπτωση οι διαφωνίες μας παραμένουν καθΆ ολοκληρία. Αναγκαζόμαστε όμως να παρέμβουμε για ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, αυτών δηλαδή που βρίσκονται στις πλέον επισφαλείς και κατά τεκμήριο στις πλέον χαμηλά αμειβόμενες εργασίες του Ιδιωτικού Τομέα.

Ζητάμε, σε κάθε περίπτωση, η θετική μέριμνα για την ισχύ των προϋπάρχουσων όρων συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους πριν την 1.1.1983 την οποία ορθώς διατηρείτε να επεκταθεί και στην προαναφερόμενη κατηγορία των ασφαλισμένων του Ιδιωτικού Τομέα στο ΙΚΑ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα