Ανοίγει ο δρόμος για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, προβλέπει ο Ισινγκ

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2002 17:04

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Οτμαρ Ισινγκ προέβλεψε σε συνέντευξή του, στο πρακτορείο Bloomberg, ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πιθανότατα θα υποχωρήσει, και στην περίπτωση αυτή ο ίδιος θα ταχθεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση που θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η στάσιμη ανάπτυξη θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού, και από το 2,2% που βρίσκεται τώρα, θα βρεθεί κάτω από το όριο του 2%, τόνισε.

Η ισχυροποίηση του ευρώ θα συνεχίσει να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός μισθών έχει κάπως υποχωρήσει και η αδύναμη οικονομία είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει τις τιμές υπό έλεγχο.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, ο Ισινγκ είπε ότι ήταν μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις στην τετραετή ιστορία της τράπεζας.

Ο Ισινγκ αναφέρθηκε επίσης στο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Το ερώτημα, είπε, είναι «αν θα υπάρξει πόλεμος στο Ιράκ και το σημαντικότερο, πόσο θα κρατήσει και πώς θα είναι η κατάσταση μετά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα