Ισχυροποίηση του γιέν

Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010 05:54
UPD:06:04

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ και του δολαρίου καθώς οι ενδείξεις για την παγκόσμια ανάκαμψη χάνουν τη δυναμική τους τονώνοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου πριν από τις εκθέσεις στις ΗΠΑ που προβλέπεται να δείξουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο και μετά την απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία και την αύξηση της ανεργίας. Το δολάριο όδευε να κλείσει απώλειες για τρίτο μήνα έναντι του ευρώ μετά το σχόλιο του επικεφαλής της Federal Reserve στο Σαίντ Λούϊς, James Bullard, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά σε ένα αντιπληθωρισμό του στυλ της Ιαπωνίας.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 113,08 ανά ευρώ στις 9:59 π.μ. στο Τόκιο από 113,51 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, έχοντας αναρριχηθεί 1,5% από την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών στις 28 Ιουλίου. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 86,67 ανά δολάριο από 86,79. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3052 ανά ευρώ από 1,3079, έχοντας σημειώσει απώλειες 6,2% αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 2,6% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 2,7% το πρώτο. Το υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει σήμερα τα στοιχεία αυτά. Στην Ιαπωνία η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,5% τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,1%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 5,3%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Το γιέν έχει ισχυροποιηθεί 11% φέτος σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των νομισμάτων των λοιπών αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indices. Το ευρώ έχει σημειώσει απώλειες 7,7%, ενώ το δολάριο έχει σημείωσε άνοδο 2,4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα