Νέα συνάντηση ΥΠΟΙΚ με τρόικα την Τετάρτη

Τρίτη, 03 Αυγούστου 2010 20:56

Ολοκληρώθηκε η τρίτη κατά σειρά συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, η οποία δεν θα είναι τελικά και η τελευταία, καθώς αύριο Τετάρτη οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου, προκειμένου οι ελεγκτές να συντάξουν το τελικό τους πόρισμα.

Με βάση το πόρισμα που θα συνταχθεί θα εγκριθεί η δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία, ωστόσο, θεωρείται δεδομένη από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πόρισμα αναμένεται να περιλαμβάνονται τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν την τελευταία εβδομάδα από τους κυβερνητικούς παράγοντες για την υλοποίηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, όπως η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, ο έλεγχος στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, κλπ.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξακολουθούν να «πιέζουν» για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την επιτάχυνση της πορείας συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών- ιδιαίτερα των ελλειμματικών, ζητώντας, μάλιστα, αντί για μετατάξεις να υπάρξουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ή έστω να αντισταθμιστεί το κόστος της διατήρησης του προσωπικού από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι ελεγκτές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ή εάν συνεχίζεται η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, σχετικά με την αύξηση του πληθωρισμού, η τρόικα φέρεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, να υποστηρίζει ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ακόμη και με κινήσεις στους τομείς των αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές και του χονδρεμπορίου τροφίμων και συσκευασμένων προϊόντων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα