Εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας

Τρίτη, 03 Αυγούστου 2010 20:41
UPD:21:44

Οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η πρόταση για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Όπως έγινε γνωστό, η υπουργός ΠΕΚΑ επανέλαβε την αρνητική θέση της κυβέρνησης στο αίτημα για πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η ίδια θέση είχε εκφραστεί και την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, φέρεται ότι εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις. Στις προτάσεις αυτές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, περιλαμβάνεται η πώληση της παραγόμενης ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ προς τους πιθανούς ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο.

Έτοιμη να κατεβάσει διακόπτες η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Την ίδια ώρα η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ απειλεί να κατεβάσει διακόπτες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ –η οποία ελέγχεται πλήρως από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ την ΠΑΣΚΕ- προειδοποίησε (με γραπτό μήνυμα προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος) πως σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της Κομισιόν τότε το συνδικάτο είναι αποφασισμένο να φτάσει στα άκρα, προχωρώντας σε εκτεταμένες περικοπές της ηλεκτροδότησης.

Όπως ήδη έχει γράψει η «Ναυτεμπορική», το σύνθημα των εργαζομένων το τελευταίο διάστημα, είναι οι φράσεις: «εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε».

Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων που έχει ήδη πυροδοτήσει στους κόλπους της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, το ενδεχόμενο «βίαιου» ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, η ΥΠΟΙΑΝ Λ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ ευαίσθητη στο θέμα της ΔΕΗ».

«Θα προχωρήσουμε με διάλογο για να δούμε πώς θα γίνει η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας», πρόσθεσε.

«Οχι» στον κατατεμαχισμό της ΔΕΗ λέει η ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού όμως, δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ».

Τα παραπάνω σημειώνει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ .

Υποστηρίζει δε ότι «καθημερινά, αποδεικνύεται η ορθότητα της επιλογής της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Προφανώς οι υποστηρικτές του ή δεν ήξεραν τι ψήφιζαν ή υπερεκτίμησαν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες».

ΛΑΟΣ: Να απελευθερωθούν οι διακόπτες από τους δεσμώτες τους

«Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν πρόκειται καν να ξεκινήσει, αν δεν απελευθερωθούν οι διακόπτες από τους δεσμώτες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στα περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό όεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν, η στρατηγικής σημασίας συμβολή της ΔΕΗ για το έθνος».

ΣΥΝ: Να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας δημόσιο οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και γι' αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα