Ισχυροποίηση του γιέν

Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2010 05:46
UPD:05:57

Στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου αναρριχήθηκε το γιέν καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και εικάζεται ότι η Federal Reserve θα παρουσιάσει επιπλέον μέτρα τονώνοντας έτσι τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου πριν από τις αμερικανικές εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα, που προβλέπεται να δείξουν χαμηλότερη ανάπτυξη του κλάδου παροχής υπηρεσιών αλλά και μείωση της απασχόλησης για δεύτερο μήνα. Το ρίνγκιτ της Μαλαισίας οδήγησε τις απώλειες των ασιατικών νομισμάτων μετά τη χαμηλότερη αύξηση των εξαγωγών της χώρας τον Ιούνιο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 85,55 ανά δολάριο στις 11:13 π.μ. στο Τόκιο από 86,79 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την άνοδό του στα 85,40, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Νοεμβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 113,16 ανά ευρώ από 113,50. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3228 έναντι του ευρώ από 1,3231 που ήταν χθες, όταν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών και στο 1,3262 δολάρια.

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ καθώς ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας υποχώρησε 0,2%. Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε απώλειες 0,5%, καθώς αμερικανικές εκθέσεις έδειξαν χαμηλότερες δαπάνες καταναλωτών, πωλήσεις κατοικιών και παραγγελίες βιομηχανιών από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Τυπικά το γιέν ισχυροποιείται σε περιόδους οικονομικής αστάθειας καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας καθιστά το νόμισμα πιο ελκυστικό καθώς η χώρα δεν χρειάζεται να βασιστεί σε εξωτερικούς δανειστές.

Φέτος το γιέν έχει ισχυροποιηθεί 11% έναντι των νομισμάτων των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indices. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 7,7%, και το δολάριο έχει ισχυροποιηθεί 0,8%.

Ο δείκτης των μη βιομηχανικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, ο οποίος αποτελεί περίπου το 90% της οικονομίας της χώρας, υποχώρησε στο 53 τον μήνα που πέρασε από 53,8 που ήταν το Ιούνιο, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Tα στοιχεία θα ανακοινωθούν σήμερα από το Institute for Supply Management. Οι προβλέψεις μιλούν και για μείωση της απασχόλησης κατά 60.000 εργαζομένους τον Ιούλιο. Τα στοιχεία για την ανεργία θα ανακοινωθούν στις 6 Αυγούστου.

Το ρίνγκιτ της Μαλαισίας κινήθηκε πτωτικά περιορίζοντας την άνοδο δύο ημερών μετά την κυβερνητική ανακοίνωση ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν 17,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το νόμισμα της χώρας υποχώρησε 0,3% φθάνοντας στα 3,1665 ανά δολάριο, περιορίζοντας το φετινό ράλι τού 8%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα