Ανοδικά για έκτη ημέρα κινήθηκε ο χρυσός, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα ανόδου σε δύο μήνες, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους όρους διαπραγμάτευσης του μετάλλου θα βοηθήσει στην αύξηση της επενδυτικής ζήτησης.
Ο χρυσός για άμεση παράδοση ισχυροποιήθηκε έως 0,6% φθάνοντας στα 1.193,15 δολ. η ουγγιά πριν διαπραγματευθεί στα 1.192,05 δολ. η ουγγιά στις 9:16 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου ισχυροποιήθηκε 0,6% φθάνοντας στα 1.194,20 δολ. η ουγγιά.
Χθες η κεντρική τράπεζα της Κίνας είπε ότι θα επιτρέψει σε περισσότερες τράπεζες να εισάγουν και να εξάγουν χρυσό αλλά και σε περισσότερες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στη διαπραγμάτευση του μετάλλου. Η Κίνα ενδέχεται να αυξήσει τα ξένα μέλη στο Shanghai Gold Exchange και επίσης θα μελετήσει τρόπους να επιτρέψει σε περισσότερους εγκεκριμένους προμηθευτές χρυσού να διαθέσουν το πολύτιμο μέταλλο στο χρηματιστήριο, αναφέρεται στην ανακοίνωσή της People’s Bank of China.
Το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών έναντι του ευρώ, τονώνοντας την ελκυστικότητα του μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3232 ανά ευρώ στο Τόκιο από 1,3231 χθες, όταν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών του 1,3262, εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα λάβει περισσότερα μέτρα για τις πιστώσεις, προκειμένου να αναζωογονήσει την οικονομική ανάκαμψη.
Ο χρυσός έχει σημειώσει φέτος άνοδο 8,7% και οδεύει να κλείσει δέκατο συνεχόμενο έτος με άνοδο, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 1920 καθώς οι επενδυτές επεδίωξαν να βρουν προστασία έναντι της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, αλλά και των αδύναμων νομισμάτων. Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 6% από τα επίπεδα ρεκόρ των 1.265,30 δολ. η ουγγιά στα οποία αναρριχήθηκε στις 21 Ιουνίου.
Το ασήμι για άμεση παράδοση ισχυροποιήθηκε 0,6% φθάνοντας στα 18,495 δολ. η ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στα 1.588,25 δολ. η ουγγιά και το παλλάδιο αναρριχήθηκε 0,3% φθάνοντας στα 503,63 δολ. η ουγγιά.