Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για 16ο συνεχή μήνα, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.
«Μετριοπαθής και ακανόνιστη» θα είναι, σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ενώ «σημαντική» θεωρεί την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι αναμένεται να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, κίνδυνο ανόδου συνιστούν οι αυξήσεις στους φόρους και τις τιμές των εμπορευμάτων σε ευρώ.
Η ΕΚΤ «βλέπει» ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα κυμανθεί στο εύρος 1,4%-1,6% για το 2010, αναθεωρώντας ελαφρώς προς τα επάνω την πρόβλεψη Μαρτίου. Σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στη νομισματική ένωση, εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στα επίπεδα 0,7%-1,3% για το τρέχον έτος, αναθεωρώντας επίσης προς τα επάνω τις προηγούμενες προβλέψεις της.
Ο κ. Τρισέ θεωρεί πιθανή τη δρομολόγηση τρίμηνης διευκόλυνσης δανεισμού προς τις τράπεζες έως τον Σεπτέμβριο. Αρνήθηκε, ωστόσο, να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων.
Το ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του προέδρου της ΕΚΤ αναμένεται να σηματοδοτήσει η υλοποίηση στρατηγικής εξόδου από την οικονομική κρίση, την οποία οι ευρωπαϊκές αρχές ανέστειλαν όταν ξέσπασε η κρίση δημοσιονομικού χρέους στην Ελλάδα και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης.
Καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ανακτά σταδιακά τη δυναμική της και οι αγορές ομολόγων της περιοχής εμφανίζουν ενδείξεις σταθεροποίησης, η ΕΚΤ υπαναχωρεί από τα σχέδιά της για έκτακτη αγορά ομολόγων με στόχο την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης που υιοθέτησε τον Μάιο.
Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Τρισέ είναι να καθοδηγήσει την ΕΚΤ ούτως ώστε να περιορίσει βαθμιαία την απεριόριστη ποσότητα ρευστότητας που παρείχε στις τράπεζες, χωρίς όμως να λειτουργήσει αυτό εις βάρος της ανάκαμψης ή του επενδυτικού κλίματος, εκτιμούν οι αναλυτές.
«Όλα αυτά είναι πιθανόν να στρέψουν την ΕΚΤ σε μια στρατηγική εξόδου», σχολιάζει στο Bloomberg ο Κλάους Μπαάντερ, κορυφαίος οικονομολόγος της Societe Generale SA στο Λονδίνο. «Θα κάνουν προσεκτικές κινήσεις, αλλά στο επόμενο διάστημα του έτους η ΕΚΤ θα περιορίσει σταδιακά την πρόσβαση των τραπεζών σε φτηνή ρευστότητα».