Σταθερό στο 0,5% το επιτόκιο της BoE

Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2010 14:37
UPD:15:17

Στα σταθερά –πρωτοφανή χαμηλά– επίπεδα του 0,5% αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιό αναφοράς της η Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η 9μελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του διοικητή της BoE, Μέρβιν Κινγκ, διατήρησε το στόχο της για τοποθετήσεις σε ομόλογα ύψους 200 δισ. λιρών, επαληθεύοντας τις εκτιμήσεις 34 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News.

Το χάσμα απόψεων ανάμεσα στους αξιωματούχους της βρετανικής κεντρικής κυβέρνησης έχει διευρυνθεί τον τελευταίο μήνα, καθώς οι απόψεις διίστανται σχετικά με το εάν πρέπει τα επιτόκια να ανέβουν για αντιμετώπιση του πληθωρισμού ή εάν η τράπεζα θα πρέπει να προβεί σε αγορά περισσότερων ομολόγων.

«Συνυπάρχουν οι απειλές του πληθωρισμού και του αποπληθωρισμού», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Τίνσλεϊ, οικονομολόγος της National Australia Bank στο Λονδίνο και πρώην αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας. «Ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί, όπου η φυσική τάση είναι να μην κάνεις τίποτα», παρότι «έχεις βάσιμους λόγους να κάνεις μια μικρή εξαίρεση στην ποσοτική χαλάρωση», προσθέτει.

Παρότι ο πληθωρισμός της Βρετανίας έχει ανέλθει σήμερα στο 3,2%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%, στη πλειονότητά τους οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής θεωρούν τους παράγοντες που έχουν προκαλέσει την άνοδό του ως προσωρινούς που σύντομα θα υποχωρήσουν.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι δραστικές μειώσεις των δημόσιων δαπανών, η χαμηλή ζήτηση στην ΕΕ για τα προϊόντα που εξάγει η Βρετανία, καθώς και η επίμονη άρνηση των βρετανικών τραπεζών να διευρύνουν τις χορηγήσεις τους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα