Πιέσεις Τρισέ για δημοσιονομική εξυγίανση

Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2010 17:35
UPD:18:05

Την εφαρμογή αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων στρατηγικών εξυγίανσης ζητεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Δεδομένης της έκτακτης δημοσιονομικής επιδείνωσης τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει άμεση ανάγκη για την εφαρμογή αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων στρατηγικών εξυγίανσης με στόχο την ανάκτηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη δημιουργία περιθωρίου για δημοσιονομικούς ελιγμούς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%.

Τα σχόλια του κ. Τρισέ έρχονται σε αντίθεση με αυτά Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η ταχεία απόσυρση των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου την οικονομία σε προβλήματα.

«Επιπρόσθετα, όλες οι χώρες πρέπει να καθορίσουν αξιόπιστα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στις δαπάνες, ενώ να είναι καλά προετοιμασμένες να εφαρμόσουν επιπρόσθετα μέτρα, όπου χρειαστεί, τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε χώρες με υψηλά δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επεσήμανε ότι θα πρέπει συνεχίσει να γίνεται πολύ σκληρή δουλειά.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα