Κίνα: Ταχύτερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2010 05:40
UPD:06:54

Με υψηλότερο ρυθμό αυξήθηκε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα σε σύγκριση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2009, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε τις χειρότερες επιδόσεις, σηματοδοτώντας ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα περιοριστεί.

Ο Purchasing Managers’ Index αναρριχήθηκε στο 51,7 από 51,2, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Αλλη έκθεση της HSBC Holdings Plc και της Markit Economics έδειξε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στο 51,9 από το 49,4.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Τον Ιούλιο ο HSBC PMI έδειξε την πρώτη συρρίκνωση σε 16 μήνες και ο κυβερνητικός δείκτης που ανακοίνωσε η Federation of Logistics and Purchasing, ήταν ο χαμηλότερος από τον Φεβρουάριο του 2009.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας σημείωσε άνοδο 0,5% στις 10:40 π.μ. ώρα Χονγκ Κονγκ.

Οι ΗΠΑ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μετά την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπαν την εβδομάδα που πέρασε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο. Οι εξαγωγές της Κίνας θα επηρεαστούν αρνητικά κατά πάσα πιθανότητα από τη χαμηλή ανάπτυξη υπηρεσιών και βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις μείωσαν τις δαπάνες με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων προϋπολογισμού.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 10,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερα της αύξησης του 11,9% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης μετάλλων στον κόσμο προβλέπεται να συρρικνωθεί ετησίως στο 6% αυτήν την δεκαετία μετά από τρεις δεκαετίες ανάπτυξης με ρυθμό κατά μέσον όρο 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rio Tinto Group, της τρίτης σε μέγεθος μεταλλουργίας στον κόσμο.

Ωστόσο η ζήτηση της Κίνας παραμένει το ερέθισμα για κάποιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της οποίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο των προβλέψεων ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, αποτέλεσμα και των κινεζικών αγορών σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα.

Η Κίνα δεν θα αλλάξει τις νομισματικές της πολιτικές καθώς φέτος συρρικνώνεται η ανάπτυξη, εκτίμησε ο σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Xia Bin, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Shanghai Securities News στις 30 Αυγούστου.

Ο δείκτης παραγωγής αναρριχήθηκε 10,1 μονάδες τον Αύγουστο φθάνοντας στο 60,5, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Ο PMI, ο οποίος ανακοινώθηκε από την Logistics Federation και τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, που εδρεύει στο Τόκιο, καλύπτει περισσότερες από 820 εταιρείες σε 20 βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της ενεργείας, της μεταλλουργίας, της κλωστοϋφαντουργίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ηλεκτρονικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα