Γ. Παπακωνσταντίνου: Από το 2011 η ανάκαμψη

«Εφικτός ο στόχος μείωσης του ελλείμματος»
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 15:45
UPD:18:43

Αναφερόμενος στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι εν μέρει θα μπορούσαν να υποκατασταθούν από φόρους στα καύσιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Libre Belgique».

Όπως εκτιμά ο κ. Παπακωνσταντίνου στη δισέλιδη σημερινή δημοσίευση που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ», το κλίμα αναφορικά με τη χώρα μας θα έχει αλλάξει μέχρι το τέλος του 2010, γεγονός που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στις αγορές στη διάρκεια του 2011.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει για μία ακόμη φορά «εφικτό και ρεαλιστικό» τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2014, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων το 2010 και το 2011, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα υπάρξει επικαιροποίηση αυτών.

Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα των εσόδων, σημειώνει ότι αναμένονται τα αποτελέσματα σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει από τον Ιούλιο. Σε αυτό προστίθενται η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, που τέθηκαν σε ισχύ το 2009 και δεν έχουν πληρωθεί.

Αναφερόμενος στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι εν μέρει θα μπορούσαν να υποκατασταθούν από φόρους στα καύσιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, τονίζει ότι προτεραιότητα θα δοθεί στη φορολογική προσαρμογή και την ανάκαμψη της οικονομίας. «Η ανάπτυξη εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί χωρίς τη φορολογική εξυγίανση. Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής του 2010 αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και συμβάλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, γεγονός που δίνει ώθηση στην κατανάλωση. Όλα αυτά παίρνουν χρόνο αλλά υπάρχει μια εξέλιξη», υπογραμμίζει.

Σε ερώτηση της βελγικής εφημερίδας σχετικά με την κοινωνική δυσαρέσκεια, ο υπουργός επισημαίνει ότι οι «Κασσάνδρες» έχουν διαψευστεί. «Το Μάρτιο», αναφέρει, «ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αποδείχτηκε ότι είχαν άδικο. Φυσικά, υπήρξαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά δεν υπάρχουν πιο δραματικές εξελίξεις».

Σχολιάζοντας εξάλλου δημοσκόπηση –που θέλει επτά στους δέκα νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό- ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατηρεί ότι «μια οικονομία και μια κοινωνία που δεν μπορούν να δώσουν ευκαιρίες εργασίας στους νέους, αντίστοιχες των προσόντων που απέκτησαν με δυσκολία, είναι αποτυχημένες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα