Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απέκλεισε, για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μια επιστροφή στη δραχμή θα αποτελούσε τη χειρότερη επιλογή για τη χώρα.
Στο ζήτημα της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο Χανς Βέρνερ-Σιν, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, εκτιμώντας ότι τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποτρέψουν τη στάση πληρωμών, ενώ εγκυμονούν τον κίνδυνο λαϊκού ξεσηκωμού εάν συνεχισθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Είναι αδύνατον να μειώνεις μισθούς και τιμές κατά 30% χωρίς έντονες κοινωνικές αναταραχές», δήλωσε ο Βέρνερ-Σιν από το ίδιο συνέδριο.
Ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε, από την πλευρά του, την ανάγκη ενδυνάμωσης του Συμφώνου Σταθερότητας με την εφαρμογή «συμπληρωματικής νομοθεσίας», καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αλλαγές στη συνθήκη δημιουργίας του ίδιου του Συμφώνου.
Ο κ. Τρισέ απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι το ευρώ μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά έναντι του δολαρίου ως διεθνής ισοτιμία. «Δημιουργήσαμε το ευρώ για τη σύσταση μιας ενιαίας αγοράς, για την ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης. Δεν δημιουργήσαμε το ευρώ εναντίον του αμερικανικού δολαρίου, για να ανταγωνισθεί με το δολάριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας, επεσήμανε ότι η πιθανότητα διπλής ύφεσης έχει υποχωρήσει στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, προσθέτοντας όμως: «Δεν μπορούμε ακόμη να ισχυρισθούμε ότι νικήσαμε, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να επιδείξουμε σύνεση, ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών».
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη «Le Figaro, o κ. Τρισέ υποστήριξε ότι για να έχει διάρκεια η ανάκαμψη, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης -συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας- θα πρέπει να προσπαθήσουν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Παράλληλα, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να συμφωνήσει σε κοινή θέση στο ζήτημα αναμόρφωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προσθέτοντας όμως ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη και όχι επίσημη θέση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.