Ελλειψη ενδιαφέροντος στη Ν.Υ.

Μικρές μεταβολές στην Ευρώπη
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2002 00:01

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ παρέμεινε το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την εντυπωσιακή άνοδο της Πέμπτης.

Το κλίμα, ωστόσο, παρέμεινε θετικό μετά τα πρόσφατα κέρδη. Ο δείκτης Dow Jones, είτε έκλεινε χθες με κέρδη είτε με απώλειες λιγότερες των 265,4 μονάδων, επρόκειτο να σηματοδοτήσει την έβδομη διαδοχική εβδομάδα με κέρδη.

Οι μετοχές τεχνολογίες επηρεάστηκαν αρχικά από τις προοπτικές της Brocade Communications Systems για την πορεία των εσόδων της, με τη μετοχή της Brocace να χάνει 27% της αξίας της. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι μετοχές του κλάδου εξοπλισμού ημιαγωγών, μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ενωσης Εξοπλισμού Ημιαγωγών ότι οι παραγγελίες της μειώθηκαν 8% τον Οκτώβριο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με οριακές μεταβολές των τιμών, αντανακλώντας τις αντικρουόμενες απόψεις που επικρατούν στην αγορά αναφορικά με την πορεία των εταιρικών κερδών και της οικονομίας.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, έτσι, παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα όρια διακύμανσης που ακολουθούν εδώ και ένα μήνα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μεοχών έκλεισαν με άνοδο 0,17% και 0,05%, αντίστοιχα. Ο πρώτος δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,7% σε εβδομαδιαία βάση και βρίσκεται 15% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών που σημείωσε στις 9 Οκτωβρίου, ωστόσο, παραμένει περίπου 25% κάτω από τις αρχές του έτους.

Επικεφαλής των κερδισμένων βρέθηκαν οι μετοχές των France Telecom (+9,8%), Royal & Sun (+10,16%), ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Fortis (-4%), Carrefour (-3,6%), Infineon Technologies (-1,26%).

Οι ανακοινώσεις κερδών του τρίτου τρίμηνου συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Στο οικονομικό μέτωπο, τα οικονομικά στοιχεία συνέχισαν να έρχονται αντιφατικά, αφήνοντας την αγορά διχασμένη στις προβλέψεις της. Το μόνο σίγουρο -σύμφωνα με τις ενδείξεις- είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τελικά τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους για να βοηθήσει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Στην Ιαπωνία, το χρηματιστήριο ανέκαμψε εντυπωσιακά, ακολουθώντας την άνοδο της Wall Street την Πέμπτη και υποστηριζόμενο από το κλίμα ανακούφισης που επικρατεί στην ιαπωνική αγορά μετά την υποχώρηση του γιεν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα