Γ. Παπακωνσταντίνου: Διεθνείς επαφές για προσέλκυση επενδύσεων

Mε συμμάχους τους επικεφαλής της τρόικας
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 12:28
UPD:19:02

Περιοδεία σε Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία ξεκινά από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την ενημέρωση ξένων αξιωματούχων σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί, τον υπουργό θα συνοδεύσουν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε μία από κοινού προσπάθεια να πειστούν οι αγορές για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο, όπου την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές, ώστε να παρουσιάσει την πρόοδο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το πρωί της Τετάρτης θα έχει breakfast με στελέχη της εφημερίδας TIMES και στην συνέχεια θα δώσει συνεντεύξεις στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο περιοδικό economist και στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Το πρωί της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βρίσκεται στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ θα προηγηθούν επαφές με διεθνείς επενδυτές.

Την ίδια μέρα το απόγευμα, θα μεταβεί στη Φραγκφούρτη, όπου και συναντηθεί με και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και νωρίτερα με διεθνείς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη για τη διοργάνωση των συναντήσεων με τους επενδυτές έχει αναλάβει το Institute of International Finance (IIF).

Μετά από την ολοκλήρωση της εκστρατείας ενημέρωσης των αγορών, οι κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σέρβας Ντε Ρουζ (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα επιστρέψουν με τον κ. Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώθεί η επιθεώρηση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξουν εκ νέου συναντήσεις των ελεγκτών τόσο με τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα, κλιμάκιο στελέχών της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στην υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) και τον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ), όπου το β΄ εξάμηνο δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών.

Η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, με βάση την οποία θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου που θα εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο, θα γίνει τον Οκτώβριο, όταν θα έρθει εκ νέου στη χώρα οι επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα