Αντληση 1,17 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ΕΓΔ

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 12:17
UPD:14:09
A- A A+

Στην πώληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων, αξίας 1,17 δισ. ευρώ, προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία δημοπρασία ΕΓΔ στην οποία προχωρά ο ΟΔΔΗΧ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,82%, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τo 4,65% της προηγούμενης έκδοσης στις 13 Ιουλίου.

Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, έναντι υπερκάλυψης 3,64 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12μ.μ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ, δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Οκτώβριο το ύψος των λήξεων από τις παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φτάνει σε 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί τμηματικά, καθώς θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, η έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων και νέες εκδόσεις τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας τον Οκτώβριο.

ΝΔ: Εξαιρετικά υψηλό το κόστος δανεισμού

Στο επίκεντρο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε η σημερινή πώληση των εντόκων γραμματίων Δημοσίου.

«Οι επιθυμίες του κ. Πρωθυπουργού για βελτίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Οικονομία ούτε σήμερα εισακούστηκαν από τις αγορές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το επιτόκιο της έκδοσης των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 4,82%, όταν στις τελευταίες δημοπρασίες τέτοιας διάρκειας, πριν και μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, τα επιτόκια ήταν 4,55% (13 Απριλίου) και 4,65% (13 Ιουλίου) αντίστοιχα», αναφέρει ο βουλευτής Φθιώτιδας και προσθέτει:

«Ο συντελεστής κάλυψης (ύψος προσφορών / δημοπρατούμενο ποσό) διαμορφώθηκε στο 4,54, σε σχέση με υπερκάλυψη, πριν και μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης 7,67 και 3,64 αντίστοιχα».

Ο κ. Σταϊκούρας τονίζει τέλος ότι παρά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά υψηλό, καταδεικνύοντας –όπως αναφέρει- «τη δυσπιστία των αγορών στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Προτεινόμενα για εσάς