ΕΕ: Την Τετάρτη οι νομοθετικές προτάσεις για παράγωγα - ανοιχτές πωλήσεις

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 18:58

Δύο νομοθετικές προτάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς ορισμένων παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, καθώς και των λεγόμενων ανοιχτών πωλήσεων στην ΕΕ, αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη νομοθετική πρόταση που θα παρουσιάσει το μεσημέρι, σε συνέντευξη τύπου, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, αφορά ορισμένα παράγωγα προϊόντα και ειδικότερα τις οικονομικές συμφωνίες που συνάπτουν μεταξύ τους οι επενδυτές για να καλυφθούν έναντι οποιουδήποτε κινδύνου σε σχέση με την τιμή που θα έχει στο μέλλον ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες θέλουν να υποχρεώσουν τους επενδυτές, να διαπραγματεύονται τα εν λόγω παράγωγα, μέσω των λεγόμενων Γραφείων Συμψηφισμού (Clearing House), ούτως ώστε, στη συνέχεια, τα προϊόντα αυτά να είναι επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών (ESMA). Συνεπώς, η Επιτροπή θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών, η σύσταση της οποίας επίκειται τους επόμενους μήνες, να έχει το ρόλο κλειδί σε ό,τι αφορά την εποπτεία των Γραφείων Συμψηφισμού στην ΕΕ.

Τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2011.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη ρύθμιση των λεγόμενων «ανοιχτών πωλήσεων», οι οποίες επιτρέπουν στους επενδυτές να διαπραγματεύονται τίτλους που δεν έχουν στην κατοχή τους, με την προσδοκία να τους επαναδιαπραγματευτούν αργότερα σε καλύτερη τιμή.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να υποχρεώσουν τους επενδυτές, οι οποίοι επιδίδονται στις ανοιχτές πωλήσεις κρατικών ομολόγων, να δίνουν πληροφορίες για τις τοποθετήσεις τους και να παρέχουν εγγυήσεις ότι είναι σε θέση να παρέχουν αυτά που υπόσχονται.

Η Γερμανία, τον περασμένο Μάιο, αποφάσισε μονομερώς, να απαγορεύσει, προσωρινά, κάποια κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, γεγονός που είχε δυσαρεστήσει τη Γαλλία.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει τη ρύθμιση στις συναλλαγές των λεγόμενων ασφάλιστρων κινδύνων (CDS), δηλαδή των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας μιας χώρας.

Τα CDS θεωρούνται τα πλέον κερδοσκοπικά προϊόντα και κατά κοινή ομολογία συνέβαλαν, σε σημαντικό βαθμό, στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα