«Μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις εμπορευματικές μεταφορές ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας, επισημαίνοντας ότι οι αντιδράσεις των μεταφορέων για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους ήταν δεδομένες και αναμενόμενες.
«Οι μεταφορείς δεν έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα, ότι το καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα, αλλάζει. Ποτέ δεν το δέχτηκαν αυτό και ουσιαστικώς όλα αυτά τα θέματα τα οποία θέτουν, είναι στον πυρήνα τους θέματα που αφορούν αυτή τη βασική αρχή για το αν θα ανοίξει η αγορά ή όχι», ανέφερε ο κ. Ρέππας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash.
Τόνισε ακόμη ότι οι αντιδράσεις των μεταφορέων «είναι στο πλαίσιο μιας μάχης οπισθοφυλακής, αντί να συζητιέται επί της ουσίας το πώς θα εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση και ένταξή τους στη νέα πραγματικότητα».
«Ό,τι θέματα έχουν θέσει προς συζήτηση εάν αφορούν το άνοιγμα ή το μη άνοιγμα της αγοράς είναι θέματα τα οποία δεν τα συζητούμε, η αγορά θα ανοίξει, θα λειτουργεί με ανοιχτούς ανταγωνιστικούς όρους, δεν έχουμε δεχτεί κάποια πρόταση για διάλογο περαιτέρω. Τους είδαμε, έχουμε συζητήσει, έχουμε καταλήξει στις προτάσεις μας, τις έχουμε κάνει γνωστές», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Αυτού του είδους η συζήτηση είναι μια συζήτηση που εάν έχει και για τους μεταφορείς ενδιαφέρον μπορεί να γίνει και να είναι ουσιαστική και παραγωγική».
Οι επερχόμενες αλλαγές σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, αποτελούν μια αδήριτη ανάγκη για την ελληνική οικονομία, καθώς – όπως σημείωσε, κάθε πολίτης πρέπει να έχει το δημοκρατικό δικαίωμα εφ' όσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις να διεκδικεί και να πετυχαίνει να ασκεί ένα επάγγελμα, όπως αυτό του μεταφορέα.
Όσον αφορά στο θέμα της επίταξης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι αφορά όχι μόνο το μέσο, αλλά και την υπηρεσία. «Δεν είναι το όχημα μόνο αυτό το οποίο έχει υποχρέωση ο μεταφορέας να διαθέσει για να εκτελείται το μεταφορικό έργο, αλλά πρέπει να διαθέσει και τις δικές του υπηρεσίες. Πρέπει να εκτελεί τα συμβόλαια τα οποία έχει συνάψει», σημείωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να αρθεί η τριετής μεταβατική περίοδος που προβλέπει το νομοσχέδιο, εάν οι μεταφορείς επιμείνουν και φτάσουν στα άκρα, ο κ. Ρέππας σχολίασε ότι η περίοδος αυτή εξασφαλίστηκε μετά από έντονη διαπραγμάτευση. «Από εκεί και πέρα στο ενδεχόμενο η κοινωνία να οδηγηθεί σε αιχμαλωσία και ασφυξία, δεν είναι δυνατόν να μείνουμε απαθείς. Η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη και η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη», υπογράμμισε, ενώ διευκρίνισε ότι θα εκτιμηθεί η στάση των μεταφορέων προκειμένου μέχρι το τέλος της σχετικής συνεδρίασης στη Βουλή να γίνει η ρύθμιση «με τον τρόπο εκείνο ο οποίος ανταποκρίνεται στο δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, αλλά και στο συμφέρον το δικό τους».