Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εάν οι Ευρωπαίοι ανακύκλωναν μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμάτων τους.
Αυτό καταδεικνύουν τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης Friends of the Earth και η οποία επικεντρώνεται στη Βρετανία.
Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι, εάν τα οικιακά απορρίματα ανακυκλώνονταν σε ποσοστό 70% -σχεδόν το διπλάσιο δηλαδή σε σχέση με το ισχύον σήμερα- θα δημιουργούνταν 51.400 θέσεις εργασίας μόνο στη Βρετανία. Σε αυτές θα προσθέτονταν άλλες 18.000 θέσεις εργασίας, εάν συνέβαινε το ίδιο για τα εμπορικά και βιομηχανικά απόβλητα, καθώς θα απαιτούνταν ενίσχυση των εργαζομένων στην αποκομιδή και στην επεξεργασία των απορριμάτων προς ανακύκλωση.
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έκθεσης και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Συντηρητικές», κατά την οργάνωση, εκτιμήσεις υπαγορεύουν ότι εάν στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακυκλωνόταν το 70% των απορριμάτων (ποσοστό που ισοδυναμεί με 115 εκατομμύρια τόνους επιπλέον απορριμάτων, από γυαλί έως βιολογικά απόβλητα), θα δημιουργούνταν 322.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο στους «συγγενείς» κλάδους, θα είχε ως αποτέλεσμα –άμεσα ή έμμεσα- τη δημιουργία άλλων 250.000 και πλέον θέσεων εργασίας. Με άλλα λόγια, εάν οι Ευρωπαίοι ανακύκλωναν περισσότερο, θα έδιναν δουλειά σε περίπου 560.000-570.000 ανθρώπους, συμβάλλοντας βέβαια παράλληλα και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η οργάνωση είναι αισιόδοξη στις προβλέψεις της για το μέλλον της ανακύκλωσης, στη Βρετανία τουλάχιστον. Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, έως το 2025 οι Βρετανοί θα μπορούσαν εύκολα να ανακυκλώνουν έως και το 75% των απορριμάτων τους, εάν ακόμη περισσότερα προϊόντα μπουν σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες και εάν παραγωγοί και σούπερ μάρκετ πειστούν να μην πωλούν προϊόντα, τα οποία δεν είναι δυνατό να ανακυκλωθούν.
Οι στόχοι που έχει θέσει η Κομισιόν προβλέπουν ανακύκλωση του 50% των απορριμάτων από συσκευασίες έως το 2020, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί σε κάποιες χώρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.