Προτροπή ΔΝΤ για ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών

Σε καλό δρόμο η δημοσιονομική εξυγίανση
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 10:48
UPD:17:44

Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει κάνει μια δυνατή αρχή και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμά το ΔΝΤ στην πρώτη έκθεση-αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, που δημοσιεύθηκε αργά την Τρίτη, μία ημέρα δηλαδή μετά την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά ικανοποιητικά και ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί, εξισορροπώντας έτσι το έλλειμμα που καταγράφεται στο τοπικό επίπεδο. Η ύφεση εξελίσσεται όπως είχε προβλεφθεί, αλλά ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος του προβλεπομένου λόγω των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. Πάντως, οι επιπτώσεις εκτιμάται πως δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, καθώς έχει περιοριστεί η αύξηση των εισοδημάτων.

«Το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πάει καλά, αλλά υπάρχουν προφανή σημεία πίεσης. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι περικοπές δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τον στόχο που έχει τεθεί κατά 4 δις ευρώ, αντισταθμίζοντας έτσι την υστέρηση των φορολογικών εσόδων και τις υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και την τοπική αυτοδιοίκηση», επισημαίνει η έκθεση.

«Το ΔΝΤ συμμερίζεται την εκτίμηση των αρχών ότι αυτό είναι πιθανό, και ότι σε αυτό το σημείο δεν δικαιολογούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα», τονίζεται στη συνέχεια.

Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου, υπάρχει υστέρηση εσόδων ύψους 1,5 δις. ευρώ, κάνοντας ειδική μνεία στις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ για επίτευξη των ετήσιων στόχων, χωρίς να χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, απόδειξη –όπως επισημαίνει το ΔΝΤ- ότι οι αγορές δεν έχουν ηρεμήσει όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται σφιχτή αλλά επαρκής, υποστηριζόμενη από τα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ όπως και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ επισημαίνονται με έμφαση οι μεταρρυθμίσεις ουσίας στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας οι οποίες έχουν θεσπισθεί νωρίτερα του προβλεπομένου. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά το ΔΝΤ, η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η βελτίωση του ελέγχου των δαπανών. «Η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξάλλου αναφέρεται, για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κινδύνων που παραμένουν σημαντικοί, προβλέπονται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται βήματα για την καλύτερη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, ότι αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, η προσπάθεια συγκρούεται με μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής, αλλά και έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό της Εφορίας.

Η όποια πρόοδος εκτιμάται ότι θα είναι σταδιακή, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αναζήτηση των εύπορων φοροφυγάδων, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με το κατά πόσον την όλη προσπάθεια διέπει αίσθημα δικαίου.

Το ΔΝΤ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να δώσει έμφαση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στον τουρισμό και στο λιανικό εμπόριο, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.

Τονίζει επίσης ότι βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και στην ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, «που αυτή τη στιγμή έχει έναν συγκρατημένο ρόλο στην συνολική στρατηγική της κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι από αυτήν φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις τεράστιες δυσκολίες που υπήρχαν και υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει, ότι οι προσπάθειες που κάνουμε και που θα πρέπει να κάνουμε στο μέλλον είναι πολύ μεγάλες και ότι θα πρέπει απαρέγκλιτα να υλοποιούμε τους στόχους του ΠΣΑ, ώστε να μην επαναπαυόμαστε και να μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση», συμπλήρωσε.

ΝΔ: Επιμένουν στη λογιστική μείωση του ελλείμματος

Επιβεβαίωση των θέσεων της ΝΔ θεωρεί τις διαπιστώσεις της Έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας του κόμματος κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα χαμηλά έσοδα, τις χαμηλές επιδόσεις των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών Ταμείων, την ελλειμματική λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων αλλά και την επιδείνωση του ρυθμού μείωσης των δαπανών και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις, κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, καταφεύγει σε συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεων, ακόμη και κάθε μήνα.

«Η αναποτελεσματικότητα του μείγματος οικονομικής πολιτικής και οι αλληλοτροφοδοτούμενες υφεσιακές επιπτώσεις έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε λογιστικές ακροβασίες και την "Τρόικα" στην επιβολή περαιτέρω περικοπών στις δαπάνες», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι για πρώτη φορά, η κυβέρνηση «ομολογεί ότι τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα στο τέλος του έτους θα είναι περίπου 1,4 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα προβλέπονταν στο Μνημόνιο, και θα διαμορφωθούν στα 53,7 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων στο Μνημόνιο για 55,1 δισ. ευρώ».

Προειδοποιεί εξάλλου ότι η υστέρηση των εσόδων θα αναγκάσουν το οικονομικό επιτελείο, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ των συνολικών κρατικών δαπανών εφέτος, μέσα κυρίως από τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αντί να συγκεράσει πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ενίσχυσης της ανάπτυξης, επιλέγει μονομερώς τη λογιστική μείωση του ελλείμματος. Δική της αποκλειστικά η επιλογή, δική της αποκλειστικά και η ευθύνη», καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι συστάσεις της Έκθεσης είναι, το λιγότερο, άκομψες. Η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει μέτρα που οδηγούν την Οικονομία σε ύφεση και την Κοινωνία σε μαρασμό, αλλά προτείνει το δρόμο της ανάπτυξης, που μας βγάζει από την Κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος.

ΚΚΕ: Ανάγκη αντεπίθεσης του λαού

«Η έκθεση του ΔΝΤ, που χειροκροτεί την κυβέρνηση και την προτρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της, επιβεβαιώνει την ανάγκη να αντεπιτεθεί ο λαός, εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και που τώρα η κυβέρνηση προωθεί πιο γρήγορα αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση», σχολιάζει το ΚΚΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα