ΥΠΟΙΚ: Σε τροχιά επίτευξης των στόχων για το 2010

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 11:55
UPD:13:41

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον φετινό της στόχο για τη μείωση του ελλείμματος εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters.

«Έχουμε μειώσει το έλλειμμά μας κατά 7 δισ. (ευρώ). Είμαστε εντός στόχου για μείωση κατά 12 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Επιτυγχάνουμε όλους τους στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε πως η αγορά εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική για την ελληνική οικονομία, ωστόσο τόνισε πως οποιοσδήποτε δανεισμός με επιτόκιο κάτω του 5% είναι χρήσιμος για τη χώρα.

«Οι αγορές περιμένουν να πεισθούν, θέλουν να δουν αν μπορούμε να παραμείνουμε εντός στόχων» δήλωσε, ερωτηθείς γιατί το premium κινδύνου για την αγορά ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα κατά τη χθεσινή δημοπρασία.

«Νομίζω ότι οι αγορές είναι πολύ προσεκτικές αυτή τη στιγμή. Προεξοφλούν την κατάστασή μας με έναν τρόπο που πραγματικά δεν συνάδει με το που βρισκόμαστε. Έχει ενδιαφέρον που βλέπουμε ότι η χθεσινή δημοπρασία, η δημοπρασία εντόκων γραμματίων, πήγε καλά.»

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές την επόμενη χρονιά, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αυτή τη στιγμή την έκδοση «ομολόγων της διασποράς», τα οποία θα απευθύνονται στους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό.

«Μιλάμε αυτή τη στιγμή και σχεδιάζουμε αυτό που λέμε “ομόλογα διασποράς”, προκειμένου να αντλήσουμε ελληνικά κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και η αίσθησή μας είναι ότι θα έχουμε επιτυχία.»

Αναφερόμενος στις κοινωνικές αντιδράσεις εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, εκτίμησε ότι «οι Έλληνες πολίτες κατανοούν απόλυτα ότι αυτό που γίνεται είναι απολύτως αναγκαίο. Είναι δύσκολο, είναι συχνά σκληρό, ο κόσμος πονάει, ωστόσο, στην κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν και προκειμένου να αποφύγουμε την χρεωκοπία, έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές και παίρνουμε αποφάσεις που θα είναι θετικές για τη χώρα μας μεσοπρόθεσμα».

Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο Λονδίνο για μια σειρά συναντήσεων με ξένους επενδυτές στους οποίους παρουσιάζει την πρόοδο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Υψηλό το επιτόκιο στη χθεσινή δημοπρασία

Η άνοδος του επιτοκίου που σημειώθηκε στη χθεσινή δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων αλλά και η παραμονή των spreads των δεκαετών ομολόγων στις 925 μονάδες βάσης, πάνω από τα γερμανικά, έδειξε ότι οι αγορές παραμένουν δύσπιστες έναντι της Ελλάδας.

Το επιτόκιο των εξάμηνων εντόνων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 4,82%, αισθητά αυξημένο από το 4,65% που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου. Η μέση σταθμική τιμή των εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 97,621.

Το χθεσινό επιτόκιο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ διετίας, καθώς το προηγούμενο υψηλότερο, 5,09%, είχε καταγραφεί στη δημοπρασία της 30ης Σεπτεμβρίου 2008, όταν είχαν αρχίσει να πυκνώνουν τα σύννεφα της κρίσης.

Παρόλ’ αυτά, υπήρξε μεγάλος όγκος προσφορών που υπερκάλυψε το δημοπρατούμενο ποσό και αποτελεί τη μοναδική πηγή αισιοδοξίας εν όψει των νέων εκδόσεων βραχυπρόθεσμων τίτλων.

Την προσεχή Τρίτη θα διατεθούν με δημοπρασία τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, ενώ οι εκδόσεις τριμήνων και εξάμηνων εντόκων θα επαναληφθούν τον Οκτώβριο. Το συνολικό ποσό που πρέπει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 20 Οκτωβρίου φτάνει στα 4,7 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν μόνο οι λήξεις των παλαιότερων εκδόσεων που λήγουν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, εμφανίστηκε «πολύ ικανοποιημένος» με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας εντόκων. Όπως δήλωσε στο Dow Jones Newswires «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι καθώς η απόδοση ήταν μόνο 17 μονάδες βάσης υψηλότερη από ό,τι αυτή στη δημοπρασία του Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι τα spreads των CDS έχουν αυξηθεί έκτοτε».

Εν τω μεταξύ, σε σημερινές δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ αναφέρει ότι το ένα τρίτο περίπου της δημοπρασίας απορρόφησαν οι ξένοι επενδυτές, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από ό,τι συνήθως.

«(Είχαμε) 30% συμμετοχή από ξένους στη χθεσινή δημοπρασία», είπε ο κ. Χριστοδούλου επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ προσθέτοντας ότι συνήθως η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται στο 15-20%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα