Υποχωρεί το αργό

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 06:05

Πτωτικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το πετρέλαιο μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι η ζήτηση των καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα και η βιομηχανική παραγωγή στην περιοχή της Νέας Υόρκης αυξήθηκε με χαμηλότερο των προβλέψεων ρυθμό, σηματοδοτώντας το ενδεχόμενο κλονισμού της οικονομικής ανάπτυξης.

Απώλειες σημείωσαν τα συμβόλαια του καυσίμου μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι η κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε 2,6% στα 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαρτίου. Επίσης πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές μετά τη μείωση του γενικού οικονομικού δείκτη της Federal Reserve Bank of New York στο 4,1 αυτό τον μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2009, από 7,1% τον Αύγουστο.

Το αργό για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησε έως 42 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 75,60 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και διαπραγματεύθηκε στα 75,70 δολ. στις 10:11 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν απώλειες 78 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 76,02 δολ. το βαρέλι. Φέτος οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει 4,6%.

Μείωση 1% στα 19,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σημείωσε την εβδομάδα που πέρασε η ζήτηση για καύσιμα, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ.

Oι αμερικανικές προμήθειες αργού μειώθηκαν 2,49 εκατ. βαρέλια στα 357,4 εκατ. την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μείωση κατά 694.000 βαρέλια στα 224,5 εκατ., σημείωσαν την εβδομάδα που πέρασε τα αποθέματα βενζίνης, ανακοίνωσε το υπουργείο. Τα αποθέματα των διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ μειώθηκαν 340.000 βαρέλια στα 174,5 εκατ. βαρέλια.

Πτωτικά επίσης κινήθηκε χθες το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση ομοσπονδιακού αξιωματούχου ότι η Enbridge Energy Partners LP ενδέχεται να θέσει σε λειτουργία τον αγωγό που υπέστη ζημιά, και οποίος προμηθεύε με πετρέλαιο από τον Καναδά τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Η γραμμή έκλεισε στις 9 Σεπτεμβρίου μετά από διαρροή 6.500 βαρελιών. Ο Καναδάς είναι μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής αργού στις ΗΠΑ και τον Ιούνιο έστειλε στις ΗΠΑ 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας.

Η τροπική καταιγίδα «Karl» έπληξε τη Χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό χθες και ενδέχεται να απειλήσει πετρελαιοπηγές στα δυτικά του Κόλπου του Μεξικού, ενώ ο τυφώνης «Igor» συνεχίζει να κινείται προς τη Βερμούδα με ανέμους που εντάσσονται στην Κατηγορία 4.

Ο τυφώνας «Julia» που ακολουθεί τον «Igor», αναβαθμίστηκε χθες στην Κατηγορία 4. Η μοναδική φορά που το National Hurricane Center κατέγραψε την ύπαρξη δύο ανάλογης έντασης συστημάτων στον Ατλαντικό ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου του 1926, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κέντρου.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε 28 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 79,14 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, τα οποία έληξαν χθες, σημείωσαν απώλειες 0,3% φθάνοντας στα 78,91 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα