Ανέκαμψε το γιέν από τα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι οι εξαγωγείς αξιοποιούν το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης υποχώρησης του νομίσματος σε 22 μήνες μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος, την πρώτη από το 2004.
Το δολάριο υποχώρησε έναν των 12 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου εν μέσω εικασιών ότι η αναιμική βελτίωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ θα ενθαρρύνει τη Federal Reserve να λάβει και άλλα μέτρα. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε για δεύτερη ημέρα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού και την ανακοίνωσή της ότι περαιτέρω αυξήσεις τους θα είναι πιο συντηρητικές από ό,τι προβλεπόταν.
Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 85,52 ανά δολάριο στις 10:20 π.μ. στο Τόκιο από 85,75 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου άγγιξε τα 85,78, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Αυγούστου. Χθες η Ιαπωνία πούλησε γιέν μετά την αναρρίχησή του στα 82,88, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 1995. Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 111,11 ανά ευρώ από 111,56. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2993 ανά δολάριο ΗΠΑ από 1,3011.
Τα σημερινά επίπεδα του γιέν έναντι του δολαρίου είναι ακόμη υψηλότερα από τη μέση τιμή των 90,16 που προέβλεψαν ότι θα κυμανθεί το ιαπωνικό νόμισμα το εξάμηνο έως τον Μάρτιο του 2011 οι ιαπωνικές βιομηχανίες στην έρευνα της Bank of Japan, Tankan, που δημοσιοποιήθηκε την 1η Ιουλίου.
Οι εξαγωγείς συνήθως αγοράζουν το γιέν για να μετατρέψουν τα κέρδη που πραγματοποιούν στο εξωτερικό στο τοπικό νόμισμα όταν κλείνουν τα λογιστικά τους βιβλία τον Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο.
Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του γιέν πριν από τη σημερινή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ενδέχεται να δείξει αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.
Οικονομικοί αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. περιμένουν από τη Fed να ανακοινώσει το νωρίτερο έως τον Νοέμβριο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να στηρίξει την αδύναμη οικονομία. Οι αγορές ομολόγων ενδέχεται να ανέλθουν σε περίπου 1 τρισ. δολάρια.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σε 22 μήνες σημείωσε χθες το γιέν καθώς οι ιαπωνικές τράπεζες αγόρασαν δολάρια στην αγορά των ΗΠΑ, καταδεικνύοντας έτσι ότι μπορούν να λειτουργούν για λογαριασμό της Bank of Japan.