Εκκλήσεις για εξομάλυνση

Ενταση και επεισόδια σε Μεταμόρφωση και Πειραιά
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 14:34
UPD:16:55

Mε τις ελλείψεις στην αγορά ολοένα και πιο εμφανείς και τον εμπορικό κόσμο σε οριακό σημείο, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για εξομάλυνση των μεταφορών. Χωρίς συγκεκριμένη απόφαση η συνεδρίαση των ιδιοκτήτων φορτηγών δημόσιας χρήσης. Νέα συνάντηση με τους εμπόρους.

Έκκληση στους μεταφορείς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο, ώστε να εκτονωθεί η κρίση, καθώς όπως σημειώνει, το εμπόριο έχει φθάσει στα όριά του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1872807 .

Για δραματικές επιπτώσεις στην εξαγωγική δραστηριότητα προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) , απευθύνοντας έκκληση προς τους μεταφορείς να επιστρέψουν άμεσα στο μεταφορικό τους έργο, ώστε να αρθεί «η ομηρία των άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας», αλλά και προς την Πολιτεία ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην τροφοδοσία της αγοράς http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1872772 .

Καμπανάκι κινδύνου για ανυπολόγιστες ζημίες και περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργίας των ήδη επιβαρυμένων οικονομικά επιχειρήσεων λόγω των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσης, κρούει και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1872793 .

Ενταση και επεισόδια σε Μεταμόρφωση και Πειραιά

Σε εξέλιξη εν τω μεταξύ βρίσκονται οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών, χωρίς να λείπουν στιγμές έντασης και επεισόδια. Επεισόδια σημειώθηκαν στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης (ΚΕΛΜ), όταν αυτοκινητιστές από το μπλόκο της Μεταμόρφωσης συγκεντρώθηκαν έξω από το κέντρο και εμπόδισαν την προσέγγιση και είσοδο φορτηγών. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν χρήση χημικών και τελικά κατάφεραν να τους απωθήσουν.

Ενταση και στο λιμάνι του Πειραιά όταν περίπου 60 απεργοί αυτοκινητιστές εμπόδισαν 16 νταλίκες με ξένες πινακίδες να επιβιβαστούν στο οχηματαγωγό πλοίο (RO-RO) «Hellenic Master» και άλλα έξι φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες να εισέλθουν στο ΣΕΜΠΟ.

Καμία απόφαση για αναστολή - Νέα συνάντηση με τους εμπόρους

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των αυτοκινητιστών με αντικείμενο την πρόταση του εμπορικού κόσμου για εβδομαδιαία αναστολή των κινητοποιήσεων, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η αγορά.

Σύμφωνα με συνδικαλιστική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη σημερινή συνάντηση των εννέα προέδρων των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, επικράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις και εξετάστηκε σοβαρά η πρόταση των εμπόρων χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση.

Στις 16:00 εκπρόσωποι του κλάδου θα έχουν και νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, στην οποία ενδέχεται να παραστούν επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Μετά τη συνάντηση αυτή, οι μεταφορείς αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για την περαιτέρω στάση τους.

Την Κυριακή άκαρπη απέβη η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς. Οι εκπρόσωποι της αγοράς, αφού ανέλυσαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, ο οποίος απειλείται με κατάρρευση, πρότειναν στους μεταφορείς να αναστείλουν για μια εβδομάδα τις κινητοποιήσεις, ώστε να τροφοδοτηθεί η αγορά και οι ίδιοι από την πλευρά τους να μεσολαβήσουν προς την κυβέρνηση για να συνεχιστεί ο διάλογος και να αποσαφηνιστούν ακόμη περισσότερο τα επίμαχα σημεία των διαβεβαιώσεων του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με το αναπτυξιακό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ ζητούν από την πλευρά τους την αναστολή της εφαρμογής του νόμου προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα ζητήματα στα οποία εστιάζονται οι διαφωνίες τους, ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Όπως διαμηνύεται, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, είναι πλέον νόμος τους κράτους και όσοι τον παραβιάζουν θα υποστούν τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Επεισόδια στη Μεταμόρφωση

Εν τω μεταξύ, στο αυτόφωρο οδηγήθηκε 65χρονος μεταφορέας, ο οποίος, το μεσημέρι κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Κέντρο Λυμάτων, στη Μεταμόρφωση, δάγκωσε στο χέρι Ταξίαρχο της ΕΛΑΣ.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα ιδιοκτητών φορτηγών απέκλεισαν την είσοδο του Κέντρου Λυμάτων και εμπόδιζαν τα βυτιοφόρα να αδειάσουν τα λύματα.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις με επικεφαλής το διευθυντή αστυνομίας βορειοανατολικής Αττικής, Ταξίαρχο Φώτη Ζουμπούλη και απώθησαν τους μεταφορείς με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή.

Ο ταξίαρχος μετέβη στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και φαρμακευτική αγωγή.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους περιορισμούς στις άδειες ΦΔΧ

Την ίδια ώρα η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους περιορισμούς στην έκδοση αδειών οχημάτων δημοσίας χρήσεως και ιδιωτικών βυτιοφόρων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζητεί από το ΔΕΕ να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα με την επιβολή περιορισμών στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων δημοσίας χρήσεως και ιδιωτικών βυτιοφόρων, ιδίως με το άρθρο 4 του νόμου 383/1976, τα άρθρα 6 και 7 του νόμου 3054/2002 με τις υπουργικές αποφάσεις περί εφαρμογής των εν λόγω νόμων, καθώς και με την επιβολή σταθερών κομίστρων (εντός ορισμένων ορίων) για τις υπηρεσίες μεταφοράς που παρέχονται από φορτηγά δημοσίας χρήσεως παραβιάζει το άρθρο 49 (πρώην 43 ΣΕΚ) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1872802 .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα