Προϋπολογισμός «ελπίδας», αλλά και «συναγερμού»

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 17:39
UPD:18:10

«Θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να κατανοήσει και μέσα από το σχέδιο του προϋπολογισμού ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει ακόμα, καθώς και ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου, για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι οι κόποι δεν πρέπει και δεν θα πάνε χαμένοι.

«Αν και το 2011 είναι μια, επίσης, πολύ δύσκολη χρονιά, ξεκινάμε από καλύτερη βάση», δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Απέκλεισε ακόμη κατηγορηματικά μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% του ΦΠΑ.

Της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπακωνσταντίνου για την οικονομία.

Γ. Πεταλωτής: Όχι σε νέα μέτρα το 2011

Εν τω μεταξύ, τη διαβεβαίωση πως το 2011 δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα, εκτός αυτών που έχουν ήδη προβλεφθεί στο μνημόνιο, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Επανέλαβε ακόμη πως το 2010 δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Με αφορμή την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού για το προσχέδιο προϋπολογισμού, επισήμανε πως «η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε και αυτά τα ανακοινωμένα μέτρα να είναι ακόμα πιο ελαφριά, για να βοηθήσει την προστασία του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη».

Ερωτηθείς αν το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στο πώς θα εξυπηρετηθούν οι στόχοι του μνημονίου για το 2011, εάν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και εάν θα υπάρξει εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, απάντησε ότι συζητούνται και προσδιορίζονται οι εναλλακτικές λύσεις.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ακόμη πως γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι ο περσινός προϋπολογισμός για το 2010 θα ήταν ο τελευταίος που θα γινόταν με βάση το μοντέλο που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά συντάσσει προϋπολογισμό με βάση πραγματικά στοιχεία και διαφορετικό μοντέλο, ώστε να μπει τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας, να υπάρχουν λεπτομερείς εκθέσεις στοιχείων κάθε τρίμηνο, η Βουλή να ελέγχει όλα τα στοιχεία για τους φορείς του Δημοσίου και να υπάρχει τριμελής επιτροπή σε κάθε υπουργείο - όπως γινόταν ήδη μέσα στο 2010 - που θα παρακολουθεί όλα τα στοιχεία της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

ΚΚΕ: Εκτός από τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο έχουν και άλλα προαποφασισμένα

Προεκλογικό τέχνασμα χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως το 2011 δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «εκτός από τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο έχουν και άλλα προαποφασισμένα. Μόνο αν ο λαός τους αναγκάσει, με την πάλη και την ψήφο του δεν θα τα προχωρήσουν. Για αυτό πρέπει να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ και να αναπτύξει τη κοινή αγωνιστική πάλη για τα δικαιώματά του».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα