«Σύμφωνο Ρευστότητας» για την τόνωση της αγοράς

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 12:27
UPD:13:41
EUROKINISSI /ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Η ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης Γ. Παπακωνσταντίνου και M.Χρυσοχοΐδη με τους Έλληνες τραπεζίτες, κατά την οποία συμφωνήθηκε η σύναψη «Συμφώνου Ρευστότητας».

«Συμφωνήσαμε στη δημιουργία ενός συμφώνου ρευστότητας ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στο τραπεζικό σύστημα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι δύο υπουργοί έλαβαν δεσμεύσεις από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών ότι τα 25 δισ. ευρω που έλαβε ως στήριξη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διοχετευθούν στην αγορά.

«Αποφασίσαμε ένα πλαίσιο συμφωνίας με κάθε τράπεζα χωριστά, ώστε να ξέρουμε ότι οι πόροι αυτοί πηγαίνουν πράγματι στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Θα υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων με κάθε τράπεζα χωριστά, το οποίο θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επιτρόπους του Δημοσίου στις τράπεζες.

«Διαβεβαίωσαμε τους υπουργούς ότι είμαστε στη διάθεσή τους να αποδείξουμε ότι η νέα αυξημένη ρευστότητα θα διοχετευθεί στην αγορά», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος.

«Το τραπεζικό σύστημα παρά τις δυσκολίες εξακουθεί να παραμένει ισχυρό και να βοηθάει στην ανάκαμψη της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Τόσο ο κ. Ράπανος, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Νανόπουλος επεσήμαναν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι διατεθειμένο να ενταχθεί στο νέο πακέτο των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα «μετεξελιχθεί» σε δάνεια, αρκεί, όπως είπαν, να υπάρξει και η ανάλογη ζήτηση. «Η κάνουλα είναι ανοικτή, η δεξαμενή είναι άδεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπανος.

«Για να δημιουργήσουμε υγιές και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, η πρόκληση είναι σαφής και ξεκάθαρη, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση για ρευστό χρήμα», είπε με τη σειρά του και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Χρειάζεται να δράσουμε γρήγορα και έξυπνα, αιμοδοτώντας τις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και επεσήμανε ότι αξιοποιείται μια σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία και πως προωθούνται άμεσα, σε συνεργασία με την ΕΕ, νέα επενδυτικά ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΜΠΜΕ θα αντικατασταθεί από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο θα είναι και επενδυτικό και ταμείο παροχής εγγυήσεων (ίδια κεφάλαια, μετοχικό κεφάλαιο, εγγυήσεις μέσω ανοικτών διαγωνισμών, κ.λπ.).

Η δημόσια δαπάνη για το ΕΤΕΑΝ μέσω του ΕΣΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010- 2011, ενώ αναμένονται συνολικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία

Εγινε επίσης γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με κεφάλαιο 10 δισ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν ακόμη τα ακόλουθα:

- Η συνδρομή των τραπεζών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που θα προσέλθουν στην επικείμενη ρύθμιση των φορολογικών θεμάτων από το υπουργείο Οικονομικών (περαίωση, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο και υποθέσεις που εκκρεμοδικούν)

- Η βοήθεια του πιστωτικού συστήματος στην υλοποίηση του νέου φορολογικού νόμου (π.χ., λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών για όλες τις επιχειρήσεις, μείωση των συναλλαγών με μετρητά, κ.λπ.)

- Η δημιουργία ειδικής κάρτας με bar code, μέσω της οποίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών, καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών (ΦΠΑ, κ.λπ.). Στην κάρτα, που θα έχει τον ΑΦΜ του καταναλωτή, θα εγγράφονται οι αποδείξεις, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους. Η κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες, είτε από το υπουργείο Οικονομικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα