Μεγάλη υποχώρηση του δολαρίου

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 06:33

Τα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών έναντι του ευρώ άγγιξε το δολάριο εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα ακολουθήσει την Bank of Japan στην αγορά κυβερνητικού ελλείμματος.

Ο Dollar Index υποχώρησε στα επίπεδα του Ιανουαρίου πριν από τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα που προβλέπεται να δείξουν ότι οι αιτήσεις για τα προνόμια ανέργων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, όπως αυξήθηκε και ο δείκτης ανεργίας. Το ουόν της Νότιας Κορέας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών εν μέσω προοπτικής ότι το πλεονέκτημα της απόδοσης της ασιατικής χώρας θα διευρυνθεί έναντι της αντίστοιχης των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,3859 ανά ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Φεβρουαρίου, πριν διαπραγματευθεί στο 1,3829 στις 11:07 π.μ. στο Τόκιο από 1,3839 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το δολάριο αγοράστηκε στα 83,19 γιέν από 83,22. Χθες το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε τα 82,96 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Σεπτεμβρίου όταν η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά από το 2004. Το ευρώ άγγιξε τα 115,04 γιέν από 115,16 γιέν.

Η χθεσινή απόφαση της Ιαπωνίας να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία 60 δισ. δολ. και να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού για τόνωση της ανάπτυξης, αύξησε τις προσδοκίες ότι η Fed θα την ακολουθήσει αυξάνοντας τις αγορές ομολόγων για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ. Η Bank of Japan μείωσε τα επιτόκια δανεισμού από το μηδέν έως το 0,1%.

Το ουόν διαπραγματεύθηκε 0,9% υψηλότερα φθάνοντας στα 1.122,55 ανά δολάριο, αφού νωρίτερα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών. Το νόμισμα το τελευταίο τρίμηνο σημείωσε άνοδο 8,7%, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών νομισμάτων της Ασίας.

Ανοδο για δεύτερη ημέρα σημείωσε ο ΜSCI World Index και ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB των πρώτων υλών σημείωσε χθες άνοδο 1,6%. Σήμερα, άνοδο 1% σημείωσε ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific Index.

Η άνοδος του ευρώ περιορίστηκε εν μέσω εικασιών ότι η η πρόσφατη ισχυροποίησή του ήταν πολύ γρήγορη.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν είπε ότι η χρήση των νομισμάτων ως όπλο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρό κίνδυνο στην παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με συνέντευξή του στους Financial Times.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα