Διεύρυνε το ράλι του ο χρυσός

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 06:54

Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε για δεύτερη ημέρα ο χρυσός καθώς το δολάριο κινήθηκε πτωτικά, τονώνοντας τη ζήτηση για τα πολύτιμα μέταλλα ως εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία. Το ασήμι ισχυροποιήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 30 ετών και η πλατίνα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων μηνών.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 0,3% φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 1.344,35 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε στα 1.342,30 δολ. στις 11:43 π.μ. στη Σεούλ. Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα υψηλά ιστορικά των 1.345,40 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Οι τιμές σποτ για το ασήμι διεύρυναν την άνοδό τους φθάνοντας στα 22,9438 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 1980, πριν διαπραγματευθεί με ελαφρά διαφοροποίηση στα 22,825 δολ. η ουγγιά.

Ο Dollar Index, που μετρά την αξία του δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση σήμερα μετά την χθεσινή του υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Στις 4 Οκτωβρίου ο επικεφαλής της Federal Reserve Bank, Ben S. Bernanke, έκανε τον πρώτο γύρο αγορών στις ΗΠΑ με στόχο την τόνωση της οικονομίας της και είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει τις αγορές. Χθες η Bank of Japan υποσχέθηκε να διατηρήσει τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν.

Ο χρυσός είχε καλύτερες επιδόσεις από τις μετοχές παγκοσμίως και τα ομόλογα, ωθώντας τις επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο σε επίπεδα ρεκόρ. Φέτος η τιμή του έχει σημειώσει άνοδο 22%, οδεύοντας να κλείσει δέκατο συνεχόμενο έτος με άνοδο, το μακροβιότερο ράλι τουλάχιστον από το 1920, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις διατήρησαν χαμηλά το κόστος δανεισμού και δαπάνησαν τρισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Ανοδο 35% σημείωσε φέτος το ασήμι, έχοντας καλύτερες επιδόσεις από τον χρυσό. Η αναλογία χρυσού-ασημιού υποχώρησε έως τα 58,5171, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριου του 2009.

Η πλατίνα για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 0,9% φθάνοντας στα 1.707,50 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Μαΐου, πριν διαπραγματευθεί στα 1.699 δολ. η ουγγιά. Απώλειες 0,2% σημείωσε το παλλάδιο φθάνοντας στα 579 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα