Στα υψηλότερα πέντε μηνών το αργό

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 06:05

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών μετά την ανακοίνωση για ταχύτερη των προβλέψεων ανάπτυξη των κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ και την κλαδική έκθεση που έδειξε ότι τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν τα μέγιστα από τον Μάϊο του 2009.

Χθες τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν άνοδο 1,7% μετά την ανακοίνωση του δείκτη υπηρεσιών ISM των ΗΠΑ – καλύπτει το 90% της οικονομίας της χώρας – ο οποίος αναρριχήθηκε στο 53,2 από 51,5 τον Αύγουστο. Επίσης οι τιμές του αργού κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω εικασιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και επειδή το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ.

Το αργό για τα συμβόλαια Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 82,66 δολ. το βαρέλι, 16 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 12:54 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν 1,35 δολ. φθάνοντας στα 82,28 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 3 Μαΐου. Οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει από τις 21 Σεπτεμβρίου άνοδο 12% και μέσα στο έτος άνοδο της τάξης του 4%.

Σύμφωνα με το American Petroleum Institute τα αποθέματα της βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν 4,06 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από τον Μάϊο του 2009. Σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει τα εν λόγω στοιχεία.

Τα αποθέματα του αργού – σύμφωνα με το API – αυξήθηκαν κατά 4,44 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων.

Το API συλλέγει πληροφορίες σε εθελοντική βάση από τα διϋλιστήρια, τους τερματικούς σταθμούς και τους αγωγούς πετρελαίου.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 84,74 δολ. το βαρέλι, 10 σεντς χαμηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες σημείωσε άνοδο 1,56 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 84,84 δολ. το βαρέλι. Αυτά ήταν και τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος του μπρεντ από τις 4 Μαΐου.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είπε χθες ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν. Στις 4 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, ότι ο πρώτος γύρος αγορών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ βελτίωσε την οικονομία και πως θα ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα και άλλες αγορές.

Την εβδομάδα που πέρασε ο Bernanke και άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σηματοδότησαν ότι ενδέχεται να ληφθεί απόφαση για επιπλέον αγορές ομολόγων κατά τη διήμερη σύσκεψη της Fed στις 2 και 3 Νοεμβρίου με στόχο την τόνωση της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.

Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του ευρώ στο 1,3828 δολ. μετά την χθεσινή του υποχώρηση κατά 1,1%. Το αδύναμο δολάριο τονώνει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικές μετοχές ωθώντας τον δείκτη Standard & Poor’s 500 Index στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο. Ο S&P 500 έκανε ράλι 2,1% το μεγαλύτερο από τις 24 Σεπτεμβρίου φθάνοντας στις 1.160,75 μονάδες στις 4 μ.μ. κατά τη λήξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα