ΥΠΟΙΚ: Πιστή εφαρμογή του μνημονίου

«Δεν υπάρχει κρυφή αντζέντα»
Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010 12:13
UPD:12:28

Την ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο για την επόμενη διετία υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κρυφή αντζέντα. «Όλα περιγράφονται στο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι υπάρχει μια σαφέστατη μεταστροφή της εικόνας για την χώρα μας στις διεθνείς αγορές.

Οι ξένοι βλέπουν την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο πεντάμηνο με την υλοποίηση των πολιτικών που προβλέπονται στο πρόγραμμα της τριετούς οικονομικής προσαρμογής και περιμένουν τα επόμενα βήματα, τόνισε.

«Κάναμε ένα δυνατό ξεκίνημα, ανακτούμε την χαμένη αξιοπιστία μας, που θα μας επιτρέψει να βγούμε ξανά στις αγορές, τίποτα, όμως, δεν έχει κερδηθεί ακόμη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο για την επόμενη διετία.

Επιστροφή στις αγορές εντός του 2011

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2011 όσον αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις. Όπως είπε, τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται με την πτώση των spreads κατά περίπου 200 μονάδες τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμη να επανέλθουμε στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις, καθώς το κόστος δανεισμού θα είναι υψηλό, άλλωστε δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη, καθώς, μέσω της συμφωνίας με την τρόικα, έχουν εξασφαλιστεί τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε μέχρι και το 2012, κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις – Δεν υπάρχει κρυφή αντζέντα

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα ακολουθήσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σαφής, λέγοντας ότι θα υλοποιηθεί ό,τι προβλέπεται στο Μνημόνιο – άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Δεν υπάρχει κρυφή αντζέντα που θα αποκαλυφθεί ως δια μαγείας, μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως μερικοί αφήνουν να υπονοηθεί, όλα περιγράφονται στο μνημόνιο», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επισήμανε, επίσης, ότι αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιασθεί, πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρά την όποια αναθεώρηση, ανέφερε.

Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να ανασυγκροτηθεί ενόψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται.

Επισήμανε ότι οι σύμβουλοι παραδίδουν το τελικό τους πόρισμα με τις εναλλακτικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέχρι το τέλος του μήνα και η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κατά βάση ιδιωτικό και θα παραμείνει ιδιωτικό. Παραμένουμε στην θέση μας για δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ο πυλώνας αυτός όμως μπορεί να σχηματοποιηθεί με πολλούς τρόπους, είπε ο υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, με τελευταία την υπογραφή συμφωνίας ρευστότητας μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, εξασφαλίζεται ότι θα διοχετευθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάπτυξης.

Έκρινε δε, ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι από τον Αύγουστο σταμάτησε η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η περίοδος αστάθειας τελειώνει.

Επισήμανε ότι μετά την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (κίνηση που έχει χαρακτηρίσει εξαιρετική θετική) θα εξετάσει θετικά αίτημα για επιστροφή των κεφαλαίων που έχει λάβει η τράπεζα από το πακέτο στήριξης.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για την θέση στην οποία βρισκόταν η οικονομία όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν χειρότερη και από τον χειρότερο εφιάλτη μας.

Η τακτική της ΝΔ να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει υποτιμά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η ρητορική της ΝΔ περί δήθεν «μαγειρέματος» των στοιχείων του ελλείμματος από το ΠΑΣΟΚ, καταρρίπτεται από την Eurostat μετά το ζήτημα της αναθεώρησης του ελλείμματος προς τα πάνω.

Συνάντηση με τον Τίμοθι Γκάιτνερ

Στο μεταξύ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του, Τίμοθι Γκάιτνερ, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι βρήκε πλήρη υποστήριξη για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα που αφορούν την ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα