Ετοιμο το ΔΝΤ να παρατείνει τον μηχανισμό βοήθειας

Δηλώσεις Στρος Καν στο Bloomberg
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 13:43
UPD:17:19
REUTERS/YURI GRIPAS

Έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων που χορηγεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εφόσον προβούν στην ίδια κίνηση πρώτες οι χώρες της ΕΕ.

«Αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, θα κάνουμε σίγουρα το ίδιο», τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι το Ταμείο συμμετέχει κατά το ένα τρίτο στο πακέτο των 110 δισ. ευρώ.

Το αν θα χρειαστεί η παράταση αποπληρωμής των δανείων - πέραν της τριετίας που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ - θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Στρος Καν υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει «ακριβώς ό,τι χρειάζεται» για να περιορίσει τις δαπάνες και να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν ως όροι για τη βοήθεια.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Σιμονέτα Ναρντίν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

Σύμφωνα με την κ. Ναρντίν, το Ταμείο δεν έχει «συγκεκριμένο σχέδιο» αλλαγής του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των δανείων από την Ελλάδα, καθώς είναι πιθανό «η Ελλάδα να είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες χρηματοδότησής της το 2012 από τις αγορές, όπως ήταν ο σχεδιασμός όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα στήριξης τον περασμένο Μάιο».

«Γνωρίζουμε ότι οι αγορές ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των επίσημων δανείων (σ.σ.: από την ΕΕ και το ΔΝΤ)», ανέφερε η ίδια και προσέθεσε ότι, αν οι ανησυχίες αυτές παραταθούν, οι επιλογές του Ταμείου περιλαμβάνουν την παράταση της περιόδου αποπληρωμής, την αντικατάσταση πιο βραχυπρόθεσμων με πιο μακροπρόθεσμα δάνεια και τη συμφωνία νέου προγράμματος, όταν το παρόν ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του, ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι τόνισε – μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον – ότι το ΔΝΤ έχει μηχανισμούς που προβλέπουν την παράταση των δανείων για τις χώρες που στηρίζει οικονομικά και εξετάζει να κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα, αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων από το μηχανισμό βοήθειας θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το μεγάλο όγκο των χρεολυσίων που λήγουν στη συγκεκριμένη διετία.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός, αλλά εκείνο που προέχει στην παρούσα φάση είναι η προεργασία για να βγει ξανά η Ελλάδα στις αγορές με έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ερωτώμενος στην Ουάσινγκτον εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μνημονίου και μετά το 2013, καθώς τα επόμενα έτη έως το 2015 η χώρα πρέπει να καταβάλει τοκοχρεολύσια ύψους 145 δισ. ευρώ στα έτη 2014-2015 (70-75 δισ. ευρώ ανά έτος), απάντησε ότι «το ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να επανέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, συνδυασμός που θα φέρει ξανά τη χώρα στις αγορές και να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι και στα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα άντλησε παρόμοια ποσά από τις αγορές, (σ.σ. 2008 και 2009), αλλά με διαφορετικές συνθήκες δανεισμού, καθώς σήμερα τα επιτόκια που προσφέρουν οι αγορές είναι απαγορευτικά.

Για τον υπουργό Οικονομικών προέχει η αναστροφή του κλίματος στους κόλπους των θεσμικών επενδυτών και στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, με στελέχη επενδυτικών οίκων, αλλά και με αξιωματούχους του ΔΝΤ και ομολόγους του, όπως με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Να κατευνάσει τα πνεύματα επιχείρησε με σημερινές του δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Γ. Πεταλωτής: Υλοποιούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ για μία ακόμη φορά διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

«Εμείς έχουμε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους υλοποιούμε απαρέγκλιτα και η απαρέγκλιτη υλοποίησή τους θα μας βγάλει από την κρίση,έτσι όπως έχει δρομολογηθεί μέσα από το ΠΣΑ», ανέφερε και χαρακτήρισε «πολύ πρόωρες» τις συζητήσεις περί επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής, αφού – όπως εξήγησε - «φαίνεται ότι ο σκοπός μας επιτυγχάνεται».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα