Μύλος με τις δηλώσεις Γιούνκερ

«Ουδέποτε ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για διαφθορά»
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 15:34
UPD:12/10/2010 00:32

Διευκρινίσεις με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις Γιούνκερ που χρέωναν σε Έλληνα πρωθυπουργό τη φράση «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα», ήρθαν από τον εκπρόσωπο του προέδρου του Eurogroup.

Με τις νέες δηλώσεις, που ανασκευάζουν τις πρώτες, αποκαλύπτεται πως ο κ. Γιούνκερ αναφερόταν στο Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νεότερες δηλώσεις του εκπροσώπου του, δεν υπήρχε κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και ο πρόεδρος του Eurogroup εννοούσε ότι «ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Eurogroup φερόταν να είχε προειδοποιήσει Έλληνα Πρωθυπουργό για τη φάση στην οποία εισήλθε τελικά η Ελλάδα, για να λάβει την απάντηση «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup προέβη και σε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις ότι «οι Ευρωπαίοι ήξεραν πως κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση που την έπληξε στις αρχές του έτους».

«Πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη», κατέληξε.

Κατηγορηματική διάψευση από την κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευεσε να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για διεφθαρμένη χώρα.

«Υπάρχει επεξηγηματική δήλωση ότι δεν αναφερόταν σε συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό, αλλά μιλούσε σε δημόσια συζήτηση», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, σε συνέχεια του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup.

«Ουδέποτε ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ για διεφθαρμένη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση μάχεται κατά της διαφθοράς από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας».

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής, αναφερόμενος στη ΝΔ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι νοσταλγοί του παρελθόντος φέρνουν εκεί τη συζήτηση για να απαλλαγούν από τις τεράστιες ευθύνες τους» και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι «εμπρηστής του πολιτικού κλίματος».

«Ας σταματήσουμε να τα ρίχνουμε πάντα αλλού και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας», σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι εάν ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι δικαιώνεται από τις δηλώσεις Γιούνκερ «υπάρχει και η στοιχειώδης κρίση του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς εάν θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Eurogroup για το γεγονός ότι ενώ ήξερε την κατάσταση της Ελλάδας, όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν ειδοποίησε έγκαιρα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι τις εξηγήσεις τις ζητεί ο ελληνικός λαός από τις κυβερνήσεις, ότι τις έχει ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση της ΝΔ και ότι τις ζητεί κι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δίνει αγώνα κατά της διαφθοράς με αποτελέσματα.

«Γι’ αυτό λέμε ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι ένα υπάρχουν αποτελέσματα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και στο σεβασμό των χρημάτων του ελληνικού λαού», επεσήμανε.

Αντ. Σαμαράς: Δουλειά ενός Πρωθυπουργού δεν είναι να δυσφημεί τη χώρα του

Νέα δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή τις δηλώσεις Γιούνκερ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από την Κέρκυρα, κατηγορώντας τον ότι δυσφημεί την χώρα.

Π. Παναγιωτόπουλος: Ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον κ. Παπακωνσταντίνου

Π. Παναγιωτόπουλος: Ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον κ. Παπακωνσταντίνου

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «κάποιος Έλληνας Πρωθυπουργός του είπε: ξέρω τα προβλήματα, αλλά τι να κάνω; κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα», επεσήμανε ότι «όπως αποκαλύπτεται σήμερα, ο κ. Γιούνκερ δεν εννοούσε κάποιον άλλο πρώην Πρωθυπουργό, εννοούσε το σημερινό Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου».

Όπως τόνισε, «δουλειά ενός Πρωθυπουργού δεν είναι να δυσφημεί τη χώρα του. Δουλειά ενός Πρωθυπουργού δεν είναι να κρίνει τη χώρα "απ' έξω", ως "τρίτος", ως "ουδέτερος παρατηρητής". Δουλειά του είναι να λύνει τα προβλήματα. Οι Πρωθυπουργοί δεν κατηγορούν τις χώρες που τους εξέλεξαν. Τις κυβερνούν. Οι Πρωθυπουργοί δεν "σχολιάζουν" τα προβλήματα των χωρών τους με τα πιο μελανά χρώματα. Τα λύνουν».

Τα βέλη του έστρεψε και εναντίον του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου καταλογίζοντάς του ότι «προσπάθησε για δύο εικοσιτετράωρα να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία, αποδίδοντας στον πρώην Πρωθυπουργό τις δηλώσεις Παπανδρέου. Τώρα που αποκαλύφθηκε ποιόν εννοούσε ο κ. Γιούνκερ, τι έχουν να πουν; Θα ζητήσουν τουλάχιστον συγγνώμη; Υπάρχει, άραγε, η λέξη "συγγνώμη" στο λεξιλόγιό τους;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, ότι δικαιώνονται οι δικές του τοποθετήσεις που ζητούσε εξεταστική επιτροπή για την οικονομία από το 1981: «Βγαίνει ο κ. Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης και λέει το εξής αποκαλυπτικό: Ότι τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν τις ρίζες τους τρείς δεκαετίες πριν! Τι σύμπτωση! Αυτό ακριβώς έλεγα εδώ και μήνες. Ότι η Ελλάδα έκανε "ανάπτυξη" και "κοινωνική πολιτική" με δανεικά. Και δεν το έκανε τα τελευταία χρόνια, το έκανε τις τελευταίες δεκαετίες. Γι' αυτό και ζήτησα, αν πρόκειται να γίνει Εξεταστική για την Οικονομία, να πάει πίσω ως το 1981. Τώρα επισημαίνουν το ίδιο ακριβώς και ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι».

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της παράταξης Π. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «οι εξομολογήσεις του κ. Γιούνκερ δείχνουν τη μεγάλη ζημιά που έκαναν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του κ.Παπανδρέου για μια διεφθαρμένη χώρα, τινάζοντας στα ύψη τα σπρεντ και ανοιγοντας το δρομο για το μνημονιο».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξαπέλυσε επίσης δριμεία επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως «δημιουργείται μεγαλο, πολιτικό και ηθικο ζήτημα για τον ΥΠΟΙΚ που έσπευσε να υπαινιχθεί ότι πρόκεται για τον Κ. Καραμανλή, αποπροσανατολίζοντας την κοινη γνώμη».

Για δικαίωση των θέσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο τμήμα των δηλώσεων του κ. Γιούνκερ ότι επί δεκαετίες υπήρχαν προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

«Είπε και αυτό το οποίο είναι το πλέον σημαντικό και το οποίο δικαιώνει απόλυτα όχι μόνο τον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία, και την πρόταση για εξεταστική που είχαμε κάνει, που είχε δύο σκέλη: το ένα ήταν η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και το άλλο ήταν η ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Ξέρουμε όλοι σε αυτή τη χώρα και το ομολόγησε ο κ. Γιούνκερ ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δημιουργήθηκαν την περίοδο '81 - '89. Οι επόμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά δεν δημιούργησαν το πρόβλημα. Έχουν ευθύνη, συνεπώς, όλες αλλά για τη δημιουργία του προβλήματος η αποκλειστική ευθύνη είναι την περίοδο '81 - '89...», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό 9,84.

Γ. Καρατζαφέρης: Σημασία έχει ότι κανείς δεν έχει πειστεί ότι το πάρτι τελείωσε

Γ. Καρατζαφέρης: Σημασία έχει ότι κανείς δεν έχει πειστεί ότι το πάρτι τελείωσε

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή ήταν πετυχημένη... Όμως, την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν πήραμε εκείνα τα μέτρα που ήταν αναγκαία στη χώρα, με αποτέλεσμα από το 2007 μέχρι το 2009, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, η Ελλάδα να μην έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση...».

Σε νέες του δηλώσεις, με τις οποίες απαντά στον κ. Πεταλωτή, ο κ. Παναγιωτόπουλος κλιμάκωσε την επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσπαθεί, με τις γνωστές ακραίες επιθέσεις του κατά της Νέας Δημοκρατίας, να βγάλει την κυβέρνηση από τη γωνία, όπου στριμώχθηκε μετά τις αποκαλύψεις του “ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ”, αλλά και της “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ”, για το “ποιος είναι ο Πρωθυπουργός που μίλησε για διεφθαρμένη χώρα”».

«Η επιβεβαίωση των αποκαλύψεων αυτών, από επίσημες πηγές του εξωτερικού -ότι, δηλαδή, ο κ. Γιούνκερ εννοούσε τις τοποθετήσεις περί “διαφθοράς” του κ. Παπανδρέου- εκθέτει πολλαπλά το ΠΑΣΟΚ, που οργάνωσε επιχείρηση παραπληροφόρησης, κατηγορώντας, αδίκως, τους πολιτικούς του αντιπάλους» πρόσθεσε.

ΛΑΟΣ: Κανείς δεν έχει πειστεί ότι το πάρτι τελείωσε

Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε πως τα προβλήματα διαφθοράς στη χώρα μας συνεχίζονται.

Όπως ανέφερε, δεν έχει τόσο σημασία ποιος από τους τρεις πρωθυπουργούς ανέφερε τα περί διαφθοράς στον κ. Γιούνκερ, καθώς «ούτε η Ευρώπη περίμενε να ενημερωθεί από πρωθυπουργικά χείλη για τη διαφθορά, τη στιγμή που έκλειναν όλα αυτά τα χρόνια δουλειές με διεφθαρμένους υπουργούς,ενίοτε και συγγενείς, που λειτουργούσαν κάτω από την ομπρέλα των εκάστοτε πρωθυπουργών».

Σημασία έχει ότι κανείς δεν έχει πειστεί ότι το πάρτι τελείωσε, πρόσθεσε.

ΣΥΝ: Συνυπεύθυνοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Διπλή επίθεση προς ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα μετά τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαπέλυσε ο ΣΥΝ.

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον καλά ότι οι ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας βαραίνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «από κοινού έκτισαν το φαύλο δικομματικό πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών» και ότι «μαζί υλοποίησαν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές εις βάρος της κοινωνίας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Αμαντέου Αλταφάζ Τάρντιο για τις δηλώσεις Ζ.Κ. Γιούνκερ

Ο Αμαντέου Αλταφάζ Τάρντιο για τις δηλώσεις Ζ.Κ. Γιούνκερ

ΑΔΕΔΥ: Δικαίωση των συνδικάτων

Την άποψη ότι οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καταρρίπτουν την «προπαγάνδα» που ήθελε το κοινωνικό κράτος και το Δημόσιο να θρέφουν το θηριώδες έλλειμμα και να αποτελούν τους υπεύθυνους για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ.

«Οι δηλώσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μπορεί να καταγράφονται στον τύπο ως "βόμβα" για τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών, αναδεικνύονται ωστόσο εξίσου διαφωτιστικές πλευρές για το πώς οδηγηθήκαμε στη δημοσιονομική κατάρρευση και στο απεχθές μνημόνιο», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το προεδρείο.

Κομισιόν: Δεν ανακαλύψαμε το ελληνικό πρόβλημα το 2010

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις δηλώσεις Γιούνκερ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε σημάνει αρκετές φορές, κατά το παρελθόν, τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν ανακαλύψαμε τι γινόταν με την ελληνική οικονομία το Φεβρουάριο του 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ και συνέχισε λέγοντας ότι πριν από τον Όλι Ρεν, ο τέως Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια είχε φέρει πολλές φορές προς συζήτηση στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, είτε το ζήτημα της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, είτε το θέμα των στατιστικών στοιχείων.

«Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτελούσε θέμα συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ολι Ρεν και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε επισημάνει πολλές φορές, κατά το παρελθόν, τον κίνδυνο απόκλισης από τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, κάτι το οποίο αποδείκνυαν, όπως είπε, οι τακτικές εκθέσεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι ανακοινώσεις της Eurostat.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα