ΟΤΕ: «Προσοχή στις παγίδες του Internet»

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2002 13:49

Ο OTE στην προσπάθειά του να προστατεύσει τους πελάτες του από ανεπιθύμητη οικονομική επιβάρυνσή τους λόγω πρόσβασης σε ορισμένες ιστοσελίδες του Internet, ανακοίνωσε τα εξής:

Η χρήση του διαδικτύου (Internet) προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες σε ποικίλους τομείς των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, όπως στην πληροφόρηση, στη διάχυση της γνώσης, στην επικοινωνία, στην υγεία, στo εμπόριο, την ψυχαγωγία.

Όμως έχει διαπιστωθεί ότι, ορισμένες τηλεφωνικές συνδέσεις Πελατών παρουσιάζουν υψηλές χρεώσεις σε κλήσεις στο διεθνές δίκτυο, συνήθως με πρόθεμα 0067.., 0023..κλπ.

Ο λόγος είναι ότι, οι κλήσεις αυτές έγιναν μέσω του διαδικτύου Internet και μετά τη σύνδεση με τον Παροχέα τους στον ΕΠΑΚ (8962χχχχχχ). Στη συνέχεια οι χρήστες αυτοί επισκέφτηκαν ιστοσελίδες «ειδικού» κυρίως περιεχομένου, χωρίς να γνωρίζουν, όπως ισχυρίζονται, το κόστος αυτών των κλήσεων, που είναι περίπου 2,05 ευρώ το ένα (1) λεπτό.

Οι ιστοσελίδες αυτές, που διαφημίζονται και από ορισμένα μέσα επικοινωνίας, προκαλούν τους χρήστες Η/Υ να δουν «καυτά videos» φορτώνοντας δωρεάν το αντίστοιχο πρόγραμμα.

Αν πειστεί ο χρήστης και κατεβάσει (download) στον υπολογιστή του το λογισμικό αυτό, τότε συμβαίνουν τα ακόλουθα:

-Φορτώνεται στον Η/Υ ειδικό λογισμικό, και εφ’ όσον δεχτεί ο χρήστης τους σχετικούς όρους διακόπτεται η σύνδεση με τον παροχέα Internet 8962χχχχχχ και τότε, μέσω του modem, γίνεται κλήση - σύνδεση στο διεθνές δίκτυο (π.χ. 0067 ή 0023. κ.ά.)ενώ στο σημείο αυτό αρχίζει και η προβλεπόμενη χρέωση για τις διεθνείς κλήσεις.

-Δημιουργείται στην οθόνη / επιφάνεια εργασίας του Η/Υ εικονίδιο συντόμευσης, που όταν αυτό ενεργοποιηθεί γίνεται προσπάθεια για απευθείας κλήση στο διεθνές δίκτυο, χωρίς ο χρήστης να έχει συνδεθεί πρώτα με τον παροχέα του ΕΠΑΚ (8962 χχχχχχ).

Για τις υπερβολικές χρεώσεις που προέρχονται από αυτήν την αιτία ο ΟΤΕ δεν φέρει καμία ευθύνη καθόσον παρέχει μόνον την υπηρεσία διασύνδεσης με τους παρόχους και όχι με το διαδίκτυο μέσω του οποίου δημιουργείται το πρόβλημα.

Για τους λόγους αυτούς ο ΟΤΕ συνιστά στους χρήστες του Internet:

-να μην κατεβάζουν λογισμικό στο υπολογιστή τους από άγνωστες και ανεξέλεγκτες πηγές

-να αποσυνδέονται από τον πάροχο μετά την ξενάγησή τους στο Internet και να μη διατηρούν τον Η/Υ σε κατάσταση αναμονής όταν δεν τον χρησιμοποιούν.

-να χρησιμοποιούν την παρεχόμενη από τον ΟΤΕ, υπηρεσία φραγής εξερχόμενων κλήσεων.

Αν στο χώρο που λειτουργεί ο Υπολογιστής του Πελάτη ή η τηλεφωνική του σύνδεση, έχουν πρόσβαση και άλλα άτομα, τα οποία πιθανόν να γίνουν χρήστες αυτών των μέσων χωρίς τη συγκατάθεση αυτού, τότε η πρότασή μας είναι τα μέσα αυτά να επιτηρούνται, προκειμένου να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες καταστάσεις που αναφέραμε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα